Televisie voorkeur

ACTUALITEITEN

Koninginnedagbezoek. Live verslag van het bezoek van koningin Beatrix aan de provincie Flevoland. Na haar bezoek aan Zeewolde vertrekt de koningin naar Almere. In de tussentijd is er een overzicht te zien van de vorige 24 Koninginnedagen aan de hand van archiefbeelden. Ook wordt de jaarlijkse enquête over Koninginnedag en het Koningshuis gepresenteerd. Daarin aandacht voor de populariteit van het koningshuis en met name voor prins Willem-Alexander en prinses Máxima en hun voorbereiding op hun komende taken. Maartje van Weegen spreekt in de studio over de uitkomsten van deze enquête met columnist Bas Heijne van NRC Handelsblad. 's Avonds is er een samenvatting. Ned.1, 9.50-13.20u. & 19.00-19.30u.

Eerste aflevering van een nieuwe serie waarin oud-politicus Paul Rosenmöller met gasten door Afrika trekt. De gasten hebben allemaal op hun eigen manier een band met dit continent. Vanavond met cabaretier Jörgen Raymann wiens voorouders omstreeks 1850 als slaven uit Ghana naar Suriname werden getransporteerd. Met Rösenmöller reist hij door Ghana om te onderzoeken waar zijn voorouders vandaan komen. Uiteraard komen de thema's als honger, armoede, aids en oorlog aan de orde. Ned. 1, 21.45-22.25u. Foto Geert Poelgeest Poelgeest, Geert

DOCUMENTAIRE

Wildlife: Hula, het ongetemde moeras. Ooit was er in de Jordaanvallei in Israël een schitterend moeras vol prachtige planten en dieren. Door menselijk ingrijpen verdween het moeras bijna. Het werd bijna drooggelegd, waardoor het volledig zou zijn vernietigd. De inspanningen om het moeras in ere te herstellen, leidden in Israël tot een groeiend respect voor de natuur. Ned.1 17.35-18.26u.

Gospel of Judas. Documentaire die belooft één van de belangrijkste recente ontdekkingen in de bijbelse archeologie te onthullen. National Geographic, 20.00-21.00u.

Secret bible. Serie over bijbelse onderwerpen. Met om 21.00u. Knights templar: Warriors of God, het verhaal achter de tempeliers. Om 22.00u. Rivals of Jesus, over messiassen die net als Jezus zieken genazen. En om 23.00u. The apocalypse, over bijbelse onheilsprofetieën. National Geographic, 21.00-24.00u.

Joebuilding: The Stalin heritage trail. Aandacht voor de architectuur van het stalinisme. BBC2, 23.30-00.40u.

KUNST

MuseumGasten. Presentatrice Brecht van Hulten en mathematisch fysicus Robbert Dijkgraaf brengen een bezoek aan Artis. Ned.1, 16.30-16.50u.

Nieuw in Nederland. Kunstprogramma over aanwinsten van Nederlandse musea. Dit keer over het Kabinetje Amalia in het Amsterdamse Rijksmuseum. Ned.1, 16.50-17.05u.

INFORMATIEF

Blauw bloed. Met de burgemeester van Almere, Annemarie Jorritsma, wordt gesproken over de voorbereidingen van de gemeente Almere op het bezoek van de koninklijke familie. In de studio gasten uit Zeewolde en Almere die hebben meegewerkt om Koninginnedag tot een feest te maken. En een reportage over de geschiedenis van Koninginnedag. Ned.1, 19.30-20.00u.

INFOTAINMENT

NCRV Natuurlijk - De mooiste plek van Nederland. Drie ambassadeurs uit drie provincies nemen het met hun mooiste plekken tegen elkaar op. Erwin Krol en Mieke van der Weij zoeken ieder een ambassadeur op en laten zich door hem/haar rondleiden in hun mooiste natuurgebied. De kijker beslist welke twee doorgaan naar de finale op zaterdagavond 13 mei. Ned.1, 17.05-17.35u.

Bestemming Nederland. Vakantieprogramma over de veelzijdigheid van Nederland als vakantiebestemming. Wekelijks ontdekken Eric Bouwman, Stella Gommans en Mariska van Kolck uiteenlopende plaatsen, ditmaal in de provincie Groningen. RTL4, 18.55-19.30u.

Groeten terug. Wat gebeurt er als je drie inheemse stammen confronteert met de westerse wereld? Leden van stammen in Namibië, Indonesië en Togo logeren twee weken bij families in Den Haag, Hilversum en het Belgische Mol. SBS6, 21.00-22.00u.

AMUSEMENT

Koppensnellers. Satirisch programma met hilarische fragmenten, persiflages, liedjes en curieuze gasten. Twee bekende gasten slaan op de kop van jut. Met Jack Spijkerman. Talpa, 20.00-21.00u.

Onder de tram. Humorprogramma waarin cabaretiers Joep van Deudekom, Rob Urgert en Wim Helsen met gasten praten over de zin en onzin van allerlei onderzoeken. Ned. 3, 22.35-23.20u.