Televisie voorkeur

ACTUALITEITEN

Buitenhof. Onder anderen een gesprek met de minister van Defensie Henk Kamp over de bescherming van onze militairen in Afghanistan en wie hij de meest geschikte lijsttrekker voor de VVD vindt. Ned.3, 12.05-13.00u.

Netwerk. Gesprek met mr. Pieter van Vollenhoven over zijn strijd met de overheid als voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid over verbeteringen en waarom er altijd eerst een ramp nodig is voordat er iets verandert. Van Vollenhoven, sinds vrijdag hoogleraar risk management, pleit voor een minister en een ministerie voor Veiligheid. Want zoals het nu gaat, gaat het niet goed. Ned.1, 20.30-21.05u.

Portret van Amina Wadud (foto), docent en onderzoekster van islamitische studies en schrijfster van het boek De koran en de vrouw. Zij is de vrouw die de moslimwereld verbijsterde door voor te gaan in het gebed (Synod House, Manhattan, 2005) en door te stellen dat juist de koran de instrumenten aanreikt voor een kritische lezing. Ned.1, 12.00-12.30u.

documentaire

Ein König, ein Land, eine Liebe - Carl-Gustaf von Schweden wird 60. Reportage over het Zweedse koningshuis n.a.v. de 60ste verjaardag van koning Carl Gustaf. ARD, 15.30-16.30u.

ZDF Expedition: Howard Carter - Die Jagd nach Tutenchamun. Eerste deel van een tweeluik over de zoektocht naar het graf van Toetanchamon. Aan het begin van de twintigste eeuw wordt de westoever van de Nijl platgelopen door schatzoekers en avonturiers op zoek naar waardevolle overblijfselen uit lang vervlogen tijden. ZDF, 19.30-20.15u.

Panorama: Het goud van de armen. Zo'n 40 miljoen Amerikanen leven momenteel onder de armoedegrens, een sociaal drama dat een nieuwe bedrijfstak in het leven heeft geroepen: bedrijven die er zich op toeleggen de misère van de armen uit te buiten. België 2 (Canvas), 20.00-21.05u.

Andere tijden: De operatie Manna. De grootste voedseldropping uit de Nederlandse geschiedenis werd eind april, begin mei 1945 op gang gebracht om de dreigende massale sterfte in West-Nederland te voorkomen. Hoe ging dat in zijn werk? Wat kwam er naar beneden en waar? Wat waren de effecten? Ned.3, 20.35-21.10u.

OverLeven: Plotse dood bij jonge sporters. Afgelopen jaren kwam het fenomeen steeds vaker voor. Jonge sportgoden die plots sterven. Hoe komt het dat jonge sportmensen zo plots overlijden en kan het u ook overkomen? België 2 (Canvas), 21.05-21.45u.

praatprogramma

Tegenlicht: Topdames. Felix Rottenberg praat met directeur Carmen Breeveld, commissaris bij KPN Marike van Lier-Lels, universitair docent film- en televisie-wetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam Kaouthar Darmoni en de directeur zorg bij verzekeraar Agis, Diana Monissen, over de afwezigheid van vrouwen in het centrum van de economische macht. In de honderd grootste bedrijven is slechts een op de dertig bestuurders een vrouw. Daarmee zit Nederland op het niveau van Pakistan. Rottenberg ontvangt de vier vrouwen uit het bedrijfsleven voor een diner bij hem thuis. Ned.3, 21.10-22.10u.

Spraakmakers. Interview met Ernesto Illy, chemicus, peetvader van de espresso en zoon van de legendarische koffiebrander Francesco. België 2 (Canvas), 22.35-23.10u.

kunst & muziek

Vrije geluiden. Herhalingen van hoogtepunten uit het afgelopen seizoen. Ned.3, 11.00-12.00u.

Klassiek: Koninginnedagconcert. Reportage over het jaarlijkse Koninginnedagconcert, vanuit de balzaal van het Koninklijk Paleis Noordeinde. Met beelden van de repetities en delen van het concert dat o.a. wordt uitgevoerd door de close harmony-groep Frommermann. De groep bestaat uit de Nederlandse zangers die zich baseren op de The Comedian Harmonists, een beroemde Duitse close harmony-groep uit de jaren twintig. Ned.3, 13.30-14.20u.

Koningin van het toneel: Ellen Vogel. Actrice Ellen Vogel vertelt zelf het veelbewogen verhaal van haar carrière. Zij speelde meer dan vijftig jaar in het theater, op het witte doek en op tv. Ze werd bejubeld als Nederlands beroemdste actrice, maar ook verguisd als boegbeeld van het gevestigde toneel. Ned.1, 19.00-20.00u.

Picabia. Onder meer aandacht voor het multidisciplinair evenement over skateboardcultuur en de geschiedenis ervan, in de Noord-Franse stad Lille. Rondom dit thema is van 13 april tot 2 juli een combinatie van grafische vormgeving, fotografie, video en architectuur samengebracht. Ned.3, 23.15-24.00u.

SPORT

De Wedstrijden: Eredivisie play-offs. Samenvatting van de wedstrijd tussen FC Twente en SC Heerenveen. Talpa, 19.00-19.30u.