Televisie Overige films

* The Sheltering Sky (Bernardo Bertolucci, 1990, VS/Italië). Paul Bowles' in 1949 gepubliceerde roman over onthechting en persoonlijkheidsverlies werd in Bertolucci's bewerking vooral een liefdesgeschiedenis: echtelieden Port (John Malkovich) en Pit (Debra Winger) proberen elkaar terug te vinden in het nihilisme van het reizigersschap. Ademstokkende beelden van Vittorio Storaro onderzoeken de destructieve en verleidelijke leegte van de Afrikaanse woestijn. RTL4, 13.35-16.05u.

Filantropica (Nae Caranfil, 2002, Roemenië/Frankrijk). Zwarte, venijnige komedie houdt post-communistisch Roemenië tegen het licht. Goedwillende leraar raakt verstrikt in zwendelpraktijken. Ned.3, 14.30-16.30u.

The Horse Soldiers (John Ford, 1959, VS). Cavalerie-western. Ten tijde van de Amerikaanse Burgeroorlog blijken Unie-officieren John Wayne en William Holden verschillend tegen de oorlog aan te kijken. Zij moeten een spoorlijn in het Zuiden saboteren. BBC2, 15.35-17.30u.

Inspector Gadget (David Kellogg, 1999, VS). In ons land puur als kinderfilm uitgebrachte live-action-komedie naar de tekenfilmserie uit de jaren tachtig. Matthew Broderick als de wonderlijke titelheld met ingebouwd gereedschap. Rupert Everett speelt de schurk. Net5, 17.40-19.05u.

* You've Got Mail (Nora Ephron, 1998, VS). Regisseuse en hoofdrolspelers van Sleepless in Seattle herenigden zich voor remake van The Shop around the Corner (Ernst Lubitsch, 1940). Kinderboekenverkoopster Meg Ryan en de door haar gehate boekendiscountmagnaat Tom Hanks worden via e-mail, onder pseudoniem, smoorverliefd op elkaar. Net5, 21.00-23.20u.

Léon (Luc Besson, 1994, VS). Hollywooddebuut van de Franse regisseur van Subway, The Big Blue en The Fifth Element werd een modieus sprookje over de relatie tussen de analfabete huurmoordenaar Jean Reno en zijn voorlijke 12-jarige buurmeisje Natalie Portman, wier familie werd afgeslacht door de gestoorde rechercheur Gary Oldman. Veronica, 22.00-0.05u.

Rosenstrasse (Margarethe von Trotta, 2003, Duitsland/Nederland). Von Trotta, ooit bewonderd als de geëngageerde filmer van Schwestern en Die Bleierne Zeit. maakte na Das Versprechen opnieuw een behaagzieke en vervelende film. Een joodse vrouw in New York hoort dat haar moeder in de oorlog is gered door een Arische vrouw, Lena. Zij zoekt Lena op in Berlijn en hoort haar uit. Von Trotta lijkt die dochter niet eens nodig te hebben, ze toont het verleden al voor iemand erbij begint te vertellen. Katja Riemann is mooi in de rol van Lena, maar de film blijft looiig. Een Nederlands contingent bevolkt de bijrollen. ARD, 22.10-0.20u.

Die Hard II: Die Harder (Renny Harlin, 1990, VS). Vervolgfilm vertoont dure staaltjes acties. Bruce Willis is andermaal 'een Rambo met een wijkende haargrens'. Vrijwel in zijn eentje dient hij op kerstavond een groep terroristen uit te schakelen die de verkeerstoren van de luchthaven van Washington op afstand kunnen bedienen. RTL5, 22.30-0.44u.

The Dead Pool (Buddy van Horn, 1988, VS). Vijfde film, sinds Dirty Harry uit 1971, waarin Clint Eastwood zijn opwachting maakt als inspecteur Harry Callahan. Hij wordt het doelwit van verschillende aanslagen. Even cynisch als mager. SBS6, 23.50-1.20u.

Wild at Heart (David Lynch, 1989, VS). Zelden werd zo geestig omgesprongen met allerhande cliché's als in deze overrompelende road movie. Geliefden Laura Dern en Nicolas Cage, op weg naar het geluk, moeten zien te ontkomen aan Derns razende moeder en een schare psychopaten. Surrealistische scènes, naïef-hilarische conversaties en vaak wat kinderlijke verwijzingen naar The Wizard of Oz. Veronica, 0.05-2.30u.