Televisie Film van de dag

The Wild Bunch. Brokeback Mountain, nog in de bioscopen te zien, maakte iets expliciet dat eigenlijk al heel lang deel uitmaakt van het genre van de western: de meestal verborgen homoseksuele subtekst. In veel westerns staan mannenvriendschappen centraal en hun relatie wordt keer op keer op de proef gesteld om te zien hoe loyaal ze jegens elkaar zijn. Het oeuvre van Howard Hawks blinkt uit in deze vorm van homosocialiteit, maar ook het werk van regisseur Sam Peckinpah - vaak herinnerd om zijn bloedigheid - zit vol tedere en warme scènes waarin mannen eventjes hun zachte kant laten zien, voordat er weer een trein of bank moet worden overvallen. In Peckinpahs The Wild Bunch, de film met de langdurige, in slow-motion gefilmde shoot-out, hebben Pike (William Holden) en Dutch (Ernest Borgnine) een intense vriendschap die ver teruggaat in de tijd. (Sam Peckinpah, 1969, VS), BBC 2, 0.20-2.35u.

    • André Waardenburg