Televisie Film van de dag

Five Easy Pieces. Begin jaren zeventig probeerden Amerikaanse regisseurs die opgegroeid waren met Hollywoodfilms op televisie en tijdens hun filmstudie geconfronteerd werden met de Europese kunstzinnige film het beste van deze twee werelden te combineren. Het Hollywood studiosysteem was tijdelijk in crisis en fervent op zoek naar jonge ambitieuze regisseurs die een jong publiek konden aanspreken. Een van hen was Bob Rafelson, die met z'n tweede film, Five Easy Pieces, een gevoelige snaar raakte. Jack Nicholson speelt een man die gevangen zit tussen de hogere klasse van z'n ouders en de arbeidersklasse waar z'n vriendin deel van uitmaakt. Ondanks zijn opleiding als klassiek pianist werkt hij op een olieraffinaderij. Five Easy Pieces is een mooie karakterstudie, waarin sfeer belangrijker is dan plot, over een man die constant op de vlucht is. (Bob Rafelson, 1970, VS), België 2 (Canvas), 22.55-0.30u.

    • André Waardenburg