Rosiri (31): Zuigzoen

Hidde wil even snel een draad doortrekken. Feuilleton van Iris Koppe over een modern kind van gescheiden ouders

Zuchtend en kreunend klom Hidde de trap op. Met een verhuisdoos onder elke arm liep hij achter zijn dochter aan naar boven. Ergens vond hij het moeilijk dat Rosiri op zichzelf ging wonen. Hij was een nieuw leven begonnen, een nieuwe vrouw, haar kind er gratis bij en een nieuwe werkkamer. Rosiri zou ook een ander leven beginnen. Hij miste zijn dochter nu al.

'Gaat het pap?', hoorde hij. Terwijl hij met zijn mouw het zweet van zijn voorhoofd veegde, antwoordde Hidde: 'Kun je die kat weghalen? Hij valt me aan.'

Rosiri rende terug naar beneden en pakte het beest bij z'n halve staart. 'Je hoeft verder niets te doen hoor, pap. Als je die dozen neer hebt gezet kun je weer gaan.' Hidde was teleurgesteld. Hij had zich voorgenomen om Rosiri zo goed mogelijk te helpen wanneer ze op kamers zou gaan. Hij had zijn boor in de achterbak van z'n auto liggen en haakjes voor de dingen die hij moest opgehangen. 'Maar ik kan de kabel toch wel even doortrekken?' vroeg hij smekend. 'Anders kun je geen tv kijken!' Rosiri mompelde dat dit best een andere keer kon, maar haar vader was al op weg om zijn gereedschap uit de auto te halen.

Rosiri drukte haar oor tegen de deur van de woonkamer. Ze wist dat haar huisbaas vanavond een schildersessie had. Hij was in opperste concentratie bezig en mocht niet gestoord worden.

Gisteravond was Rosiri met Clint bij haar moeder thuis geweest. Clint deed afstandelijk en Rosiri wilde weten wat er aan de hand was. Sinds Rosiri uit coma was had ze niet meer gevreeën met haar vriendje. Clint, die een steun om zijn nek droeg vanwege een whiplash, had geen initiatief meer genomen. Hij sliep de helft van de week bij zijn broer in Almere Muziekwijk en belde Rosiri slechts als hij dringend iets nodig had. Toen Clint aan het eind van de avond zei dat hij wederom bij zijn broer zou gaan slapen, had Rosiri hem bij de steun om zijn nek gegrepen. 'Waarom doe je zo?', riep ze. Op dat moment zag ze dat haar vriendje onder de steun om zijn nek, en naast het getatoeëerde dollarteken, een grote zuigzoen had. Rosiri werd gek van jaloezie. 'Dat is een nieuwe tatoe, doe niet zo overdreven', mompelde Clint met zijn charmante Limburgse accent. Hij maakte zich gauw uit de voeten.

'Kun je even assisteren?', riep Hidde vanuit een andere kamer. Met een rood hoofd en een grote zweetplek op zijn rug gebaarde hij zijn dochter de boor aan te geven. Hij zou een gat maken in de vloer van Rosiri's kamer naar de woonkamer, zodat de kabel kon worden doorgetrokken. Het jankende geluid van de machine ging door merg en been. Rosiri probeerde onhandig met een stofzuiger het stof bij het gat weg te zuigen.

Een verdieping lager schrok de huisbaas zich achter zijn schildersezel te pletter. Hij schoot uit toen hij plotseling met een hels kabaal de boor door het plafond zag komen. Rosiri had de stofzuiger neergelegd en rende naar het toilet. Ze werd opeens ontzettend ongesteld. Hidde keek tevreden naar het gat en liep naar beneden. Waar was die kabel? Hij opende de deur van de woonkamer en keek recht in drie open wonden.

Toen zag hij de schilder. De man was bezig met een naaktportret van drie meisjes die met gespreide benen op de divan zaten. 'Ik wil even een draad doortrekken', stamelde Hidde. Een van de meisjes sloeg haar benen dicht, een ander vloekte. De wc-deur ging open en Rosiri liep de gang in. Onmiddellijk trok ze haar vader naar achter en terwijl ze hem verwensingen toewierp duwde ze hem terug de trap op. Wordt vervolgd...

    • Iris Koppe