Queensday

Albert Verlinde over Homomoeder 2006 en homo-emancipatie

HOMOMOEDERKANDIDATEN: Daphne Bunskoek (midden) werd het; Máxima en Gordon grepen ernaast Foto's Vincent Mentzel, Hans Petersen/Action Studio, Talpa Prinses MAXIMA.foto VINCENT MENTZEL/NRCH==F/C== Wassenaar,Eikenhorst. 11 november 2005
HOMOMOEDERKANDIDATEN: Daphne Bunskoek (midden) werd het; Máxima en Gordon grepen ernaast Foto's Vincent Mentzel, Hans Petersen/Action Studio, Talpa Prinses MAXIMA.foto VINCENT MENTZEL/NRCH==F/C== Wassenaar,Eikenhorst. 11 november 2005 Mentzel, Vincent

Het is Koninginnedag en op deze feestelijke dag waarop weer heel wat roze kroegen Oranje kleuren kan ik als rechtgeaarde Queen natuurlijk niet heen om het feit dat mijn eigen Daphne Bunskoek de afgelopen week werd uitgeroepen tot nieuwe Homomoeder van Nederland. De abonnees van het jongeren homoblad Expreszo hielden een verkiezing en verkozen Daphne boven Prinses Máxima (!) en Gordon (!!!) tot nieuw homo-icoon van de Lage Landen.

Die Daphne! De voormalige Ontbijt-Tv-presentatrice is in een jaar tijd van Daphne Ontbijkkoek uitgegroeid tot Daphne Moederkoek. Een wereldcarrière, dunkt me, en ik heb afgelopen woensdag toen het nieuws bekend werd meteen een speels roze overhemdje aangetrokken om als zoon mijn nieuwbakken moeder de hulde te brengen die haar toekomt.

Toch lijkt het niet helemaal meer van deze tijd. Toen Willeke Alberti en Imca Marina uitgeroepen werden tot Homomoeder konden de anders geaarden nog niet zo goed voor zichzelf opkomen en hadden ze brede rug van Imca nodig om zich achter te verschuilen. En het Spiegelbeeld van Willeke leerde ons dat we wél mooi waren. Maar die behoefte aan erkenning ligt ver achter ons. De nichten van 2006 komen voor zichzelf op. Sterker nog; ze meppen van zich af en niet alleen met handtasjes. Zo moet Gerard Joling binnenkort opnieuw voorkomen omdat hij een handtastelijke fan een mep verkocht zou hebben, drukte Gordon Robert Jensen tegen de muur omdat hij niet blij was met de grappen die de talkshowhost over hem gemaakt had en werd deze week bekend dat Ronnie Tober de vierdaagse mee gaat lopen. Weliswaar in een roze shirt maar het is een mooie stap voorwaarts en ik zou alle fans bij de finish van het wandelfestijn toe willen roepen: breng die rozen naar Ronnie in plaats van naar Sandra!

Zelf ben ik ook niet meer voor één gat te vangen. Ik durf me al binnen een straal van een meter in de buurt van Patty Brard te vertonen en dan heb je als mens pas echt luv, eh, lef. Maar de leeuwenkoning in de roze jungle is toch wel Paul de Leeuw. Hij ontwikkelde zich afgelopen week tot de Russel Crowe van de Lage Landen door een fotograaf te belagen die hem lastig viel. Terwijl vriendin Hanneke Groenteman angstig uitriep 'Doe nou toch niet Paul!', trok Paul de camera uit handen van de lastige kiekendief en hield het apparaat pesterig in de lucht terwijl hij tegen de paparazzi zei: 'Lach eens tegen het vogeltje.' De man kreeg zijn toestel terug maar toonde zich in alles een slecht fotograaf: hij zag de dingen niet in het juiste perspectief, focuste op de verkeerde zaken en klikte op het verkeerde moment. Met andere woorden, hij had Paul niet op twee meter afstand moeten fotograferen, de aanvaring niet groter moeten maken dan hij was en zeker niet naar een advocaat moeten stappen om een schadevergoeding van 10.000 euro te claimen!

Ik vind het prettig, die assertiviteit jegens paparazzi. We zijn met elkaar veel te veel dingen normaal gaan vinden. Klikobak Joop Van Tellingen wordt als held in tv programma's ontvangen, Pixyfotoheld Edwin Smulders is door zijn goede uiterlijk en zijn fraaie echtgenote bijna zelf een idool geworden en de helikopter die namens SBS 6 boven de huizen van BN-ers vliegt is een doorn in het oog van ieder weldenkend mens.

Paul heeft een vuist gemaakt, letterlijk, tegen de oprukkende paparazzi en is het levende bewijs dat je als iemand van de verkeerde kant prima voor de goede kant kunt kiezen zonder jezelf te verloochenen. Hij wint wat mij betreft de Daphne Bunskoek-trofee 2006 voor bewezen diensten. Moeder wat een prijs!

    • Albert Verlinde