PvdA'ers tegen eigen bestuurders

'Een zwarte dag voor de PvdA in Rotterdam', vindt de lokale PvdA-fractievoorzitter Peter van Heemst. 'Zeg maar gewoon een kutavond', aldus beoogd PvdA-bestuurder Robbert Baruch.

Alles leek in kannen en kruiken. Donderdagavond zou het nieuwe bestuur van de Rotterdamse deelgemeente Feijenoord worden geïnstalleerd. Een dagelijks bestuur, vergelijkbaar met een college van B en W op stadsniveau, met drie PvdA'ers zou het worden. Na mislukte onderhandelingen met SP en GroenLinks zou de PvdA alleenheerser worden in de arme deelgemeente op Rotterdam-Zuid. De partij won hier op 7 maart 49,5 procent van de stemmen.

Het liep anders. Tot ieders verbazing werd het beoogde bestuur weggestemd, mede door de eigen PvdA-fractie. Twee weken geleden was de PvdA-fractie in Feijenoord, goed voor 14 van de 25 zetels in de deelgemeenteraad, unaniem akkoord gegaan met het drietal. Beoogd voorzitter Dagmar Oudshoorn zat al in het vorige bestuur, Robbert Baruch en René Kronenberg waren nieuwkomers. Niemand zegt te weten waarom een aantal PvdA'ers tegen het eigen bestuur heeft gestemd.

Baruch, tevens Statenlid voor Zuid-Holland, had zijn Haagse bedrijf als zelfstandig bestuursadviseur al afgebouwd. Hij wilde binnen een jaar naar Feijenoord verhuizen. Hij is verbijsterd over de gang van zaken. Van Heemst: 'Kronenberg en Baruch zijn op een schandalige manier behandeld door de fractie. Dit is een teken van incompetentie, dit is de PvdA op z'n slechtst.' De Feijenoord-fractie telt tien allochtone en zeven nieuwe leden. Het incident zegt volgens Van Heemstniets over de overigePvdA'ers in Rotterdam. 'Dit gebrek aan fatsoen is een uitzondering.'

Leefbaar Rotterdam stuurde gisteren een triomfantelijk persbericht de wereld in: 'Hoogmoed komt voor de val'. Voorlopig blijft het oude bestuur van Feijenoord demissionair in functie.

    • Mark Duursma