PvdA en God 2

In het artikel over de PvdA en de religie staat dat 80% van de allochtonen zou voor de PvdA gestemd hebben. Dat is onzin. 80% van de door allochtonen uitgebrachte stemmen gingen naar de PvdA.

Aangezien de opkomst van allochtonen aanzienlijk lager is dan het gemiddelde van de bevolking (schattingen van het opkomstpercentage: rond 30%) is het hoogstens een kwart. Door voorkeurstemmen is de feitelijke representatie opgekrikt.

De religieuze inspiratie waar Wouter Bos behoefte aan zou hebben, beperkt zich tot de prediking van Jezus `Hebt uw naasten lief gelijk uzelf` Prima, maar dat betekent nog niet dat daarmee het gehele religieuze complex van Bijbel en Koran meegenomen moet worden.

De partij zou moeten laten merken dat bijvoorbeeld gelijke rechten voor vrouwen en de erkenning van homoseksualiteit typisch links zijn”, zegt Bos ook. Dat is een gotspe! Rechts zou dus deze verworvenheden niet in het gedachtegoed koesteren?

Dick Pels van de `linkse` denktank Waterland maakt zich in het artikel zorgen: ”Het is jammer dat er bij liberale moslims altijd één ding is waar je niet aan kunt komen: de Koran.” De Koran is niet alleen het letterlijke woord van Allah, het valt samen met de eeuwige Allah.

Elke discussie wordt dan al snel godslastering. Dit gevoegd bij de grote sociale druk die vanuit Islam op individuen uitgeoefend kan worden en orthodoxie die makkelijk overloopt in fundamentalisme brengt die duisternis aardig dichtbij.

    • Simon Kalf