Premier vindt dat Bos 'de bocht uit vliegt'

PvdA-leider Bos pleitte deze week voor een ander sociaal-economisch model voor Nederland. Het kabinet is kritisch.

De CDA-bewindslieden Balkenende en De Geus vinden dat PvdA-leider Bos verkeerde keuzes maakt bij zijn voorstellen om de verzorgingsstaat te hervormen. 'Bos stelt zich op als de grote hervormer, maar hij vliegt de bocht uit', zei premier Balkenende gisteren op zijn wekelijkse persconferentie. 'Hij bekent eindelijk kleur, maar wel de verkeerde kleur.' Balkenende zei namens het hele kabinet te spreken.

Bos hield gisteren een toespraak waarin hij een Scandinavisch model met een omvangrijke overheid, hoge belastingen en meer herverdeling van inkomen bepleitte. Ook zei hij dat de overheid moet ingrijpen als werknemers de levensloopregeling inzetten voor vervroegde uittreding.

'Ik ben blij dat er eindelijk een verhaal is van Bos waarop je kunt reageren', zei Balkenende. 'Hier kan ik tenminste mijn tanden in zetten.' Minister De Geus (Sociale Zaken) noemde het 'inconsequent en onbeschoft' dat Bos het gebruik van de levensloopregeling voor iets anders dan zorgverlof wil verbieden. 'De PvdA heeft indertijd voor die wet gestemd, dan is het raar om er nu al weer een einde aan te willen maken.' Hij vond het 'jammer' dat de overheid zich volgens Bos moet bemoeien met de besteding van het spaargeld van de levensloopregeling.

Balkenende op zijn persconferentie: 'Wij willen de mensen met de levensloop maximale keuzevrijheid geven om, als zij dat nodig achten, tijd vrij te nemen. Voor scholing, ouderschapsverlof of zorg voor hun ouders, of om eerder te stoppen met werken. Bos wil mensen die keuze weer afnemen.'

Het Scandinavisch model heeft volgens Balkenende verkeerde effecten. 'De verschillen tussen de Scandinavische landen zijn groot, dus ik weet niet welk Scandinavisch model Bos voor ogen staat. Feit is dat de werkloosheid en de arbeidsongeschiktheid er hoger zijn dan in Nederland. Er is meer ziekteverzuim, terwijl de welvaart lager is. Mensen betalen hoge belastingen waardoor zowel de vader als de moeder voltijds moet werken en de kinderen permanent naar de opvang moeten. Dan laat je de mensen geen keuze, dan laat je de staat bepalen hoe het leven ingericht wordt.'

Volgens De Geus is het pleidooi van Bos voor een omvangrijke overheid 'oude wijn in nieuwe zakken.' 'Het is de klassieke valkuil van de PvdA.'