Paars schaamhaar

In Frederiksoord viert Joep Habets Koninginnedag met zoete asperges

Niets ten nadele van Flevoland, maar het zuidwesten van Drenthe was ook een geschikt landsdeel geweest voor de viering van Koninginnedag. De koningin had hier passend haar verjaardag kunnen vieren in de Koloniën van Weldadigheid met nederzettingen en hoeves die de namen van haar voorouders dragen als koning Willem III, koningin Wilhelmina, prins Frederik en prinses Marianne. De Oranjes droegen de Koloniën een goed hart toe, gaven financiële steun en bezochten ze bij tijd en wijle. In het begin van de negentiende eeuw werden hier behoeftigen ondergebracht om in hun bestaan te voorzien met landbouw en ambachtelijk werk. De ruimtelijke structuur van afgemeten lappen grond met daarop de kleine koloniewoningen is intact gebleven, net als voorzieningen als postkantoor, dokterswoning, mandenmakerij en een hotel.

Op zonnige dagen heeft Hotel Frederiksoord een druk en levendig terras, in het kille vroege voorjaar hangt er binnen een bezadigde sfeer. Met gemak ben ik de jongste van de aanwezigen. Frederiksoord was vroeger een herberg en presenteert zich op de kleine menukaart nog zo. Al doet het kamerbreed tapijt en meubilair dat in een burgerlijke huiskamer niet zou misstaan enigszins afbreuk aan het herbergse karakter.

De ontvangst is persoonlijk. De bediening is zoals het hoort, afgezien van het aanbieden van een al ontkurkte fles wijn. De kamers zijn niet anders dan netjes te noemen voor de schappelijk prijs van nog geen zeventig euro inclusief een sympathiek ontbijt voor twee.

Het restaurant met de grote kaart en de 'herberg' met de kleine menukaart lopen in elkaar over. In de herberg is het wel zo gezellig en je kunt er ook van de grote kaart eten, alleen jammer dat er aan de stamtafel pijp wordt gerookt. De penetrante geur vult de hele ruimte en doet het culinair genot geweld aan.

Mijn keuze uit het menu moet wel met een Drentse mosterdsoep beginnen. De mosterd is duidelijk te proeven, maar ongenuanceerd zuur overheerst de smaak van de soep. De begeleiding wordt verzorgd door een broodje met kruidenboter.

Frederiksoord zegt de klassieke keuken te huldigen, maar de culinaire vernieuwing niet te schuwen. De vernieuwing beperkt zich meestal tot de presentatie. Zo komt de kreeftensoep met grote garnalen, dunne reepjes groenten en een rivierkreeftje in een porseleinen fietshelm. Onvermijdelijk in een trendvolgend restaurant zijn de gegolfde borden die op het logo van Microsoft lijken. Het boerenjongensijs zit in een weckpot met een tak munt en opnieuw veel spuitroom.

Soms zou je willen dat de chef zijn vernieuwingsdrang had bedwongen. Zo komen de asperges met ham, ei, kruimige aardappels en gesmolten boter, niet met geknipte peterselie maar met een pluk modieuze spruitgroente die oogt als paars schaamhaar. Ik kan niet bogen op ervaringskennis maar dat geeft vast een vergelijkbaar mondgevoel.

Frederiksoord draagt bij aan de zoethausse, bij de asperges 'traditioneel' is een flinke schep suiker in het kookwater gegaan. Ze zijn onverdraaglijk zoet. Spijtig want het zijn fiere asperges met precies de juiste beet. De begeleidende tokay pinot gris is ook te zoet, een euvel waaraan Elzasser wijnen wel vaker lijden.

Met een kop koffie aan de stamtafel met veel literatuur over de geschiedenis van de Koloniën van Weldadigheid lees ik over twee vermeende bastaardkinderen van koning Willem II, met de suggestieve familienaam 'der Nederlanden' die in Frederiksoord zouden zijn groot gebracht. De keuze voor Flevoland is begrijpelijk. De koningin heeft graag veel volk op haar verjaardag, maar liever niet te veel familie.

Hotel Café Restaurant Frederiksoord, Majoor van Swietenlaan 20 Frederiksoord, 0521 385555, www.hotelfrederiksoord.nl
    • Joep Habets