Opgejaagde 'Big Phil' is Engeland nu al zat

Luiz Felipe Scolari weet het zeker: nooit en te nimmer treedt hij in dienst als bondscoach van Engeland. Gisteren meldde de afzwaaiend technisch eindverantwoordelijke van Portugal zich af als de belangrijkste kandidaat om de Zweed Sven-Göran Eriksson na het komende WK voetbal in Duitsland op te volgen. De druk van de Engelse boulevardpers op zijn privé-leven komt 'Big Phil' nu al de keel uit.

'Er staan sinds een paar dagen ruim twintig journalisten bij mijn woning', liet de Braziliaanse topcoach verontwaardigd weten. 'Ik ben nog niet eens aangesteld, laat staan dat er een akkoord is! Als dit hoort bij de Engelse voetbalcultuur, dan wil ik daar niets van weten. Ik heb totaal geen privé-leven meer. Ik voel me volledig overvallen.'

Scolari (57) zei dat hij voor de periode na 31 juli, de dag dat zijn contract in Portugal afloopt, alle opties openhoudt. Maar met Engeland wil de coach die zijn vaderland Brazilië in 2002 naar de wereldtitel leidde niets meer te maken hebben. 'Zelfs de kleding van mijn vrouw was al onderwerp van discussie in de Engelse kranten. Dergelijke onzin past niet in mijn leven. Nu niet en nooit niet.'

Ook de vertrekkende Eriksson, de eerste buitenlandse bondscoach ooit van Engeland, klaagt regelmatig over het brutale en het in zijn ogen soms schaamteloze gedrag van de Britse schandaalpers. PSV-coach Guus Hiddink was de afgelopen weken naar verluidt eveneens in de race om de in onmin geraakte Zweed op te volgen. Hij koos na rijp beraad voor een op papier minder onrustige baan als bondscoach van Rusland.