Opeens valt Maartje van Weegen weg

De koninklijke familie viert vandaag Koninginnedagin Zeewolde en Almere. Gistermiddag werden de allerlaatste voorbereidingen getroffen.

Burgemeester Jorritsma van Almere ‘speelde’ koningin Beatrix gisteren tijdens de voorbereidingen voor Koninginnedag in haar stad. Links op de foto NOS-hoofdproducent Mike van Breemen, die de tv-uitzending coördineert. Foto Maarten van Haaff Voorbereiding Koninginnedag, doorloop met NOS en RVD, NOS-hoofdproductie Mike van Breemen (links) en Annemarie Jorritsma, 28 april 2006, Almere, foto Maarten van Haaff
Burgemeester Jorritsma van Almere ‘speelde’ koningin Beatrix gisteren tijdens de voorbereidingen voor Koninginnedag in haar stad. Links op de foto NOS-hoofdproducent Mike van Breemen, die de tv-uitzending coördineert. Foto Maarten van Haaff Voorbereiding Koninginnedag, doorloop met NOS en RVD, NOS-hoofdproductie Mike van Breemen (links) en Annemarie Jorritsma, 28 april 2006, Almere, foto Maarten van Haaff Haaff, Maarten van

'Ben jij Willem Alexander, dan speel ik Beatrix', zegt de burgemeester van Almere, Annemarie Jorritsma, glimlachend tegen een van haar ambtenaren. Als bijen in een korf zoemen cameramannen en persfotografen rondom het duo.

Zo ongeveer zal het waarschijnlijk vandaag ook verlopen. Koninginnedag begint dit jaar in Zeewolde (Flevoland). Daarna brengt de koningin een bezoek aan Almere.

Aan het eind van de middag werden daar gisteren de allerlaatste voorbereidingen getroffen. Om vier uur verzamelen journalisten van de NOS, ambtenaren en het organisatieteam van het feest, de RVD (Rijksvoorlichtingsdienst) en Jorritsma zich bij de plek waar koningin Beatrix vandaag haar toer door Almere zal beginnen. Voor een laatste maal wordt het hele traject doorlopen. Liggen de kabels goed? Staan de persvakken op de juiste plek? En waar stonden die bloemenmeisjes nou toch ook alweer?

Voor de NOS is dit een belangrijke dag. Jaarlijks trekt de live-uitzending van Koninginnedag tussen de een en twee miljoen kijkers. Dit is sterk afhankelijk van het weer, zegt de hoofdproducent van de NOS voor deze dag, Mike van Breemen. Hij is waarschijnlijk een van de weinige Nederlanders die hopen op rillerig en kil weer. 'Slecht weer is fantastisch voor ons', zegt hij. 'De kijkcijfers schieten dan omhoog.' Veel mensen zullen dan voor de buis gaan zitten. Rond de tien graden zou niet gek zijn, denkt Van Breemen. Maar met regen is Van Breemen minder blij. 'Dan zie je alleen maar paraplu's. Dat is saai op het scherm.'

De groep van twintig mensen trekt verder richting het Stadshart. De camera's blijven lopen. Ondanks de ongeveer acht kilometer kabel die de omroep dwars door Almere heeft getrokken, werken veel cameraploegen sinds enkele jaren draadloos. En dat levert de nodige problemen op. Zoals in een overdekte garage: opeens valt de verbinding weg met de studio waarin Maartje van Wegen vandaag de beelden aan elkaar zal praten. Van Breemen wil extra kabels. Dan maar even niet draadloos.

In totaal zullen 120 journalisten en fotografen vandaag aanwezig zijn in Almere. Naast bijna alle media uit eigen land zijn er ook filmploegen van de ZDF en Discovery Channel. Daarbij komen nog eens 120 werknemers van de NOS. Geen enkel ander medium trektzo veel uit de kast om het bezoek van de koningin te verslaan.

Het hele mediacircus in Almere wordt gecontroleerd door Antoinet de Haan van de RVD. Volgens haar heeft de pers wel degelijk veel vrijheid, maar regels zijn er ook. Alleen schrijvende journalisten van de lokale media en die van de grotere kranten mogen meelopen met het koninklijke gezelschap. Ongevraagd interviews afnemen met leden van het koninklijk huis is echter uit den boze. Ook mag de pers het publiek niet al te veel hinderen. De NOS kent echter de nodige privileges. De publieke cameraploegen mogen in principe gaan en staan waar ze willen.

Voor De Haan is dit de derde keer dat ze Koninginnedag (mede)organiseert. Inmiddels kan ze de route wel dromen, zegt ze. Vanaf januari hebben de organisatoren iedere twee weken het traject doorlopen.

De route is volgens de protocollen nog steeds niet helemaal perfect. De weg die Beatrix moet afleggen is te lang. 'Die is nu precies 922 meter. Normaal doen we altijd 800 à 900 meter, zodat de majesteit in principe binnen één uur haar rondleiding kan afronden. Nu lopen we misschien iets uit.'

De stoet trekt verder richting het pas opgeleverde Stadshart. Net op tijd voor Koninginnedag werd het woon- en winkelcentrum voorlopig veilig verklaard. De mogelijk nog steeds instabiele constructie ervan (een onderzoek van TNO loopt nog) is een perfecte plek voor twee van de in totaal tien NOS-cameraploegen. De balustrade biedt een goed overzicht.

Alles lijkt in orde te zijn. Hier en daar worden de laatste kabels recht gelegd. Wat echter ontbreekt in de laatste check-up is de beveiliging. 'Ook zij hebben zich natuurlijk voorbereid', zegt een woordvoerder van de gemeente. Maar dan in het geheim. Om veiligheidsredenen wil hij niet zeggen hoeveel mankracht is ingezet.

Jorritsma alias Beatrix toont zich tevreden. Lachend en zwaaiend loopt ze als Beatrix-stand-in door de straten. Omstanders kijken verwonderd. Een fietser rijdt het gezelschap bijna van de sokken. 'Ach, daar hebben we onze mediageile burgemeester weer', roept hij, niet-begrijpend.

    • Jaus Müller