Old skool-gympies-trend

Lukas Keijser (tekst) en Jørgen Krielen (foto's) zien weer allemaal veel ouderwetse witte gympen en All Stars op straat

ALWEER MODE: net als in de jaren tachtig loopt iedereen weer op All Stars-gympen, zoals vlnr Antoine (19), Laura (23) en Arthur (19), en fotol links: Matteo (19) ©Jørgen Krielen-Amsterdam 2006- Allstars. Mode op straat. Krielen, Jørgen

Gympen - niet die voor het sporten, maar voor op straat - waren vorige seizoenen nog te krijgen in alle mogelijke kleuren. In rood, fluorgeel en oranje, groen en blauw tegelijkertijd. Op een gegeven moment waren er ook sneakers te koop met wilde dessins. Maar wie nu een gympenwinkel binnen loopt ziet vooral traditioneel wit. Alle merken hebben, op hier en daar wat strepen of een gekleurd logo na, wit in hun collectie. De meeste gekleurde gympen zijn afgeprijsd, als ze al niet uit de rekken zijn weggehaald.

Ook als het om merken gaat, kiezen mensen conventioneel. De witte klassieke leren witte Adidas met ronde neus en zwarte strepen aan de zijkant zien we al ongeveer een half jaar weer veel op straat. Nu zijn ook de All Star-gympen van Converse (die al bijna honderd jaar bestaan) populair. De schoenen, speciaal ontwikkeld voor basketballers, zien er al tientallen jaren hetzelfde uit. Er is dit jaar wel ook een veterloze versie, 'no strings attached'. De All Stars zijn vaak lichtgekleurd, liefst wit of écru. Laura (23) draagt ze in gebroken wit. Zij heeft ze al vijf jaar, ze heeft ze laatst voor het eerst gewassen. 'Ze gaan lang mee, lopen goed en passen nu weer mooi bij de jeans die in zijn, met van die rechte pijpen', zegt ze. Matteo (19) heeft lichtblauwe. Hij heeft ze twee maanden geleden gekocht omdat ze in de mode zijn, vertelt hij. Dat geldt ook voor Antoine (17) die ze pas een week heeft. Alleen heeft hij gekozen voor helemaal zwarte, dus zonder de traditionele witte zool, stiksels en veters. 'Ik vind dat een mooie kleur en daarmee ben ik toch wat origineler.'

Het is niet voor het eerst dat All Stars een trend zijn. Eind jaren tachtig zag je ze ook overal, in alle mogelijke kleuren, begin jaren tachtig ook, maar dan vooral in de alternatieve scene en in zwart. Arthur (19) draagt zijn opvallende rode All Stars die hij ongeveer één jaar heeft onder een keurig jasje waaronder hij een overhemd en stropdas aan heeft. De bandleden van hedendaagse groepen als Franz Ferdinand zien er ongeveer uit als hij: netjes en tegelijkertijd slonzig. 'De mode is nu old skool', zegt hij, 'daar passen die schoenen mooi bij. De All Star is een symbool van old skool.'

    • Lukas Keijser
    • Jørgen Krielen