Naamsverwarring in Italiaanse Senaat

Geschreeuw, verwarring, obstructie en geen besluit. Als de eerste vergadering van de Italiaanse Senaat model staat voor de komende parlementsperiode, ziet de toekomst van Italië er somber uit. Op de agenda stond één punt: de verkiezing van de nieuwe voorzitter.

De centrum-linkse coalitie van Romano Prodi presenteerde als kandidaat oud-vakbondsman en oud-minister Franco Marini. Berlusconi deed een beroep op Giulio Andreotti, zeven maal premier, negentien maal minister, en sinds 1946 parlementariër.

Met het geheime wapen Andreotti hoopte Berlusconi senatoren uit het andere kamp weg te lokken en zo aan te tonen dat de coalitie van Prodi niet in staat is te regeren. Andreotti leende zich voor dit plan en stond als 'neutrale buitenstaander' weer even in het centrum van de macht, waarover hij eens zei: 'de macht verslijt die wie er niet over beschikt.'

Tijdens de ochtendstemming behaalde niemand de benodigde 162 stemmen. De tweede ronde liep uit op een klucht. Om 18.44 meldden de persbureaus dat Marini de benodigde 162 stemmen had behaald. Marini trok zich terug om zijn speech voor te bereiden. Te vroeg. De centrum-rechtse leden van de kiescommissie protesteerden. Op twee stembiljetten stond niet Franco Marini, maar Francesco Marini. Waarnemend voorzitter Scalfaro moest de stemming ongeldig verklaren.

In de derde ronde die om half twee 's nachts werd voltooid, herhaalde de klucht zich. Nu was er nog één Francesco onder de 162 Marini-stemmen. En dus wordt vandaag de strijd voortgezet. Maar niet nadat de senator die weigert om Franco Marini goed te spellen met extra politieke beloften en druk is gealfabetiseerd.