Leugen om bestwil?

Om de rust rond de play-offs te bewaren riep coach Danny Blind het Ajax-bestuur afgelopen week op hem te steunen, desnoods met 'een leugentje om bestwil'. Een begrijpelijk appèl van de voetbalcoach?

Danny Blind, na het gewonnen eerste duel in de play-offs tegen FC Groningen: 'Ik vind dat het bestuur naar buiten toe altijd achter de technische staf moet staan. Je moet de rijen gesloten houden. Al vertel je een leugentje om bestwil. En dan kan het een paar weken later best allemaal radicaal anders zijn. Zo werkt dat nu eenmaal in de voetbalwereld. Zoals het nu gaat, wekt dat geen vertrouwen.'

Erol Erdogan, woordvoerder supportersvereniging Ajax: 'Ik kan me voorstellen dat Blind dit zegt. De grap is dat het bestuur en (technisch directeur, red.) Martin van Geel zich helemaal niet over Blinds toekomst hebben uitgelaten. Ja, dat wekt onrust. Misschien kun je nu beter zeggen: 'We steunen onze trainer'. En dan ga je na het seizoen alsnog om de tafel zitten. Maar de ploeg staat wel op scherp en Blind hoeft de spelers niet meer te motiveren. Dat is het voordeel van het conflictmodel. De supporters hebben Blind gesteund en hun ongenoegen meer geuit ten aanzien van het bestuur.'

Jan Reker, directeur Coaches Betaald Voetbal (CBV): 'In dit soort gevallen doe je het altijd fout als bestuur.'

Foppe de Haan, bondscoach Jong Oranje, voorzitter CBV: 'Een duivels dilemma voor het bestuur. Wat je ook zegt, het wordt tegen je gebruikt. Als ze zeggen dat ze met Blind doorgaan en hem later alsnog ontslaan, zeggen de mensen: 'Maar jullie hebben gezegd dat hij trainer moest blijven'. Als ze zeggen dat ze hem ontslaan, vragen mensen zich af hoe dat kan, want hij heeft nog een contract van een jaar. Dat laatste heeft voorzitter Jaakke desgevraagd gezegd en daarmee heeft hij niet gelogen. Het is onrustig bij Ajax, maar ze winnen wel. De spelers laten zien dat ze solidair zijn met Blind; de groep kruipt naar elkaar toe.'

Bennie Muller, oud-speler Ajax: 'Dat het bestuur zijn vertrouwen niet uitspreekt, kweekt onrust, maar zet de boel wel op scherp. Ik ben verbaasd dat het nu zo goed gaat en de spelers een stapje extra zetten voor Blind. Het bestuur verschuilt zich een beetje; ze zitten in een moeilijke situatie. Als Ajax de beker wint en zich plaatst voor de voorronde Champions League, kunnen ze Blind moeilijk ontslaan. Bovendien is het niet makkelijk een nieuwe, goede trainer te krijgen. Ik begrijp dat het bestuur zich op de vlakte houdt, maar ik begrijp ook dat Blind zekerheid wil en wil weten wat er aan de hand is. Die jongen is een beetje beschadigd.'

Fritz Korbach, oud-coach van onder meer FC Zwolle: 'Ik zou het bestuur 'eruit rotten' en Blind laten zitten. Bestuurders zijn op voetbaltechnisch niveau imbecielen, niet alleen bij Ajax. Als ik zie hoe de spelers naar Blind toelopen tegen Groningen, is dat een duidelijk signaal. De spelers zijn de referentie. Als het bestuur Blind geen goede trainer vindt, moeten ze gewoon bekendmaken dat ze een inschattingsfout hebben gemaakt. Ook in een cruciale fase. Rust is er toch nooit in het voetbal. En Blind moet het bestuur niet oproepen om het vertrouwen in hem uit te spreken, maar het balletje gewoon teruggooien. Als ik Blind was zou ik zeggen: 'Ik maak dit seizoen af en neem zelf geen ontslag. Neem maar contact op met mijn zaakwaarnemer, ik hoor het wel'.'

Huub Evers, docent media-ethiek: 'Ik kan de oproep van Blind wel billijken. Als de rust bewaren en nog een paar prijzen pakken aan het slot van het seizoen de eerste prioriteit is, kan het bestuur een eventueel besluit de arbeidsovereenkomst te ontbinden binnenskamers houden en naar de buitenwereld toe zeggen: 'Het vertrouwen is er nu'. Na afloop van het seizoen kan je alsnog een persconferentie beleggen. Het is dan aan de sportjournalist het publiek duidelijk te maken dat het bestuur een spelletje heeft gespeeld.'

    • Pieter de Vries