Les noces, Messe, Cantate o.l.v. Daniel Reuss

Het zou bij wet verboden moeten zijn om Le sacre du printemps uit te voeren zonder dat meteen daarna Les noces klinkt. Beide vaak zeer ritmische dansmuzieken werden door Igor Stravinsky gecomponeerd voor de Ballets Russes van Serge Dighilev. Le sacre (Het lenteoffer), dat bij de eerste uitvoering in 1913 een legendarisch schandaal veroorzaakte, is inmiddels een van de populairste instrumentale concertstukken. Les noces (De bruiloft) was tien jaar later de gezongen tegenhanger voor solisten, koor, vier piano's en slagwerk. Les noces wordt slechts zelden uitgevoerd; goed dat het nu op cd staat, samen met topuitvoeringen van Messe (1948) en Cantate (1952) door het Rias Kammerchor en Musik Fabrik onder leiding van Daniel Reuss. Les noces laat een zeer Russische boerenbruiloft horen met schrille, volkse stemmen. Er is veel 'oer', aansprekend voor liefhebbers van Orffs Carmina Burana. Maar men hoort hier en vooral ook in Messe en Cantate al veel van Stravinsky's mooiste latere werk: Oedipus Rex en de Psalmensymfonie.

Les noces, Messe, Cantate o.l.v. Daniel Reuss (HMC 801913) *****
    • Kasper Jansen