Iran laat ultimatum van VN verstrijken

Iran heeft een ultimatum van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties om zijn nucleaire programma stil te leggen zonder reactie laten verstrijken. De Veiligheidsraad had in een resolutie op 29 maart Teheran dertig dagen de tijd gegeven voor het stilleggen van het programma dat volgens westerse landen dient om kernwapens te maken. Volgens Iran zelf heeft het slechts vreedzame doelen. Het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) zegt in een rapport dat Iran onvoldoende heeft meegewerkt met IAEA-inspecteurs. 'Met de informatie die we nu hebben, kunnen we niet verder. Het onderzoek is vastgelopen', aldus een inspecteur.

De Amerikaanse president Bush zei in een reactie dat de VS, in overleg met hun bondgenoten, blijven streven naar een diplomatieke oplossing. Volgens Bush bestaat 'bij een groot aantal landen de wens om [de Iraniërs] er vreedzaam van te overtuigen, om hun wapenprogramma op te geven.' VN-ambassadeur John Bolton zei dat het IAEA-rapport duidelijk maakt dat Iran weigert te voldoen aan de eisen van de VN. Bolton zal in de Veiligheidsraad steun vragen voor een nieuwe, bindende resolutie, als aanloop naar mogelijke sancties.

Het is echter de vraag of zo'n resolutie zal worden aangenomen. Met name Rusland en China willen Iran niet onder al te grote druk zetten. 'Er zijn grote problemen in de regio', aldus de Chinese VN-ambassadeur Wang Guangya. 'We moeten niets doen wat de situatie zou kunnen verslechteren.'

'Iran heeft recht op het vreedzame gebruik van nucleaire technologie. We zullen geen jota toegeven', aldus de Iraanse president Ahmadinejad. Eerder verklaarde hij, volgens het officiële Iraanse persbureau IRNA, dat Iran in staat is 'om snel tot een supermacht uit te groeien'.