Internet voorkeur

Tsjernobyl. 'Ik ga niet graag naar school. De jongens schelden me uit en de meisjes vermijden me. Ze willen niet met me uit. Ik hoop niet dat ik kinderen krijg die op mij lijken.' Dat zegt de 16-jarige Ramzin Faisullin uit Kurmanova. Hij heeft een mismaakt gezicht en is een van de vele slachtoffers van de kernramp in Tsjernobyl, die twintig jaar geleden plaatsvond. Een foto van Ramzin is te zien op de digitale fototentoonstelling Nuclear Nightmares. 20 Years Since Chernobyl. De foto's zijn van fotograaf Robert Knoth en de teksten van journaliste Antoinette de Jong. Zij reisden tussen 1999 en 2005 door Kazachstan, Oekraïne, Wit-Rusland, de Oeral en Siberië om de gevolgen van de ramp en andere kernrampen vast te leggen. Op de zwart-wit foto's zijn veel kinderen en jonge mensen te zien met kanker, waterhoofden en ernstige groeistoornissen. Terwijl er rondom Tsjernobyl grote gebieden zijn waar 900 jaar lang geen mensen mogen komen, zwemt de bevolking gewoon in de rivier de Techa, waarin jarenlang radioactief afval van een kernwapenfabriek geloosd is. Wie in de buurt van de rivier woont, heeft 40 procent meer kans op leukemie.www.pixelpress.org/chernobyl