Hof geeft hogere straf voor corruptie

Het gerechtshof in Den Haag tilt zwaarder aan ambtelijke corruptie dan de rechtbank in Rotterdam. Een voormalig topambtenaar van de gemeente Hoorn is eerder deze maand door het gerechtshof in Den Haag veroordeeld tot een gevangenisstraf van tien maanden wegens betrokkenheid bij bouwfraude.

De rechtbank had hem eerder een werkstraf van 240 uur opgelegd. Hij werd verdacht van het aannemen van smeergeld door het bouwbedrijf Koop in Groningen, een van de belangrijkste verdachten in de mega-bouwfraudeprocessen die medio vorig jaar voor de rechtbank in Rotterdam dienden.

Het gerechtshof noemt in zijn motivering inzake de Hoornse ambtenaar de eerder opgelegde straf 'te licht in verhouding tot de ernst van de feiten'.

Het gerechtshof in Den Haag behandelt, naar verwachting komend najaar, een groot aantal andere bouwfraudezaken. Hierbij zijn onder meer de bouwbedrijven KWG, Heijmans en Koop betrokken. Vorig jaar oordeelde de rechtbank in Rotterdam dat vier bouwbedrijven en tien voormalige bestuurders hadden deelgenomen aan een criminele organisatie. Twee bestuurders van Koop kregen wegens omkoping van een ambtenaar een werkstraf. De overige bestuurders werden veroordeeld tot geldboetes van maximaal 3.500 euro.

De straffen waren aanzienlijk lager dan het openbaar ministerie had geëist. Het openbaar ministerie kondigde vorig jaar juni hoger beroep aan in alle 16 uitspraken. Ook acht verdachten tekenden hoger beroep aan.

De nu tot tien maanden cel veroordeelde directeur Gemeentewerken van de gemeente Hoorn had van een dochteronderneming van Koop een auto gekregen, een Renault Espace. Via dat bedrijf had hij ook de beschikking over een appartement in Amsterdam. Dit waren giften, zo stelt het gerechtshof, die gedaan werden om hem te bewegen iets te doen dat in strijd is met zijn ambtelijke plicht. Bij de aanbesteding van één project acht het gerechtshof het bewezen dat het betrokken bedrijf door de ambtenaar bevoordeeld is geweest.