Haest en De Graaff testen imagostylisten

De lente is begonnen. Iedereen komt zijn holletje uit en moet er weer kek uitzien. Tegenwoordig doe je dat niet meer zelf, maar roep je de hulp in van de imagostylist. Haest (links) en De Graaff winkelen onder begeleiding in de Bijenkorf, laten een personal shopper voor hen shoppen en krijgen advies van een beroemd styliste.

HIER UITRUSTEN: De Bijenkorf in Amsterdam Foto Haest en De Graaff
HIER UITRUSTEN: De Bijenkorf in Amsterdam Foto Haest en De Graaff Haest en De Graaff

Personal shoppen bij de Bijenkorf

We zitten op de Dam met aan onze voeten voor 2.300 euro kleren in drie lullige plastic zakken. Berooid, vertwijfeld en volledig uitgeput. We durven niet naar huis.

Vanochtend ontmoetten we in het Bijenkorfrestaurant Laura Dufour, de gratis personal shopper van de Bijenkorf. Zij zou ons adviseren bij onze aankopen en deskundig stylen. Hoe zoiets begint: een paar tafeltjes verder zit een keurige dame tegenover haar perfect gestylede personal shopper met portemonneehondje. Laura is niet overdressed, onze norm ligt gelukkig niet op glossy. Na een korte intake gaan we aan het werk. Jas en tas gedropt in onze privé-paskamer fladderen we vrijelijk langs honderden kledingrekken. De klanten zien ons al voor vol aan, zij vragen regelmatig advies. Laura rijdt met een mobiel kledingrek achter ons aan en geeft aanwijzingen.

De Graaff moet simpel (en duur?), want haar coupe is al rommelig. Voor haar is het voortaan zilver dat blinkt, voor Haest goud. De kleding van Haest moet strak. Ze krijgt het benauwd. In de privé-paskamer mag haar broek uiteindelijk baggy. Voor het jasje is geen uitweg, dat moet knellen. Intussen sms't De Graaff snel de geldbesparende verjaardagstip: 'koop geen goud maar zilver'.

Broek, jasje, bloesje, rokje uit, aan, dicht, open. Laura gaat op strooptocht voor aanvullingen. Na urenlang gymnastieken wacht De Graaff in haar onderbroekje op de grond, en haalt Haest op kousenvoeten drinken en broodjes. De faciliteiten van de Bijenkorf laten te wensen over; binnenkort zullen Laura's lieve geduld en professionele hulp floreren in een comfortabelere setting, belooft ze.

Een nieuwe berg kleding wordt binnengereden. Een robe de manteau zit De Graaff als gegoten, Máxima op staatsbezoek. Verrukking alom. Via de passpiegel seint De Graaff wanhopig naar Haest. De boodschap komt niet over, totdat De Graaff uitschreeuwt: 'Vierhonderdvijftig euro!' Laura stelt gerust, terugbrengen mag altijd. Het hek is van de dam. We denken opeens dat we niet meer zonder Laura's kledingkeuzes kunnen. Alles gaat mee. Als we de draaideur door willen, gaan de alarmbellen rinkelen. Niet alleen in ons hoofd, een sterke hand pakt onze schouder. Onze rekening is geplunderd en achteloos opgevouwen. Zo achteloos dat de alarmzekeringen hier en daar zijn blijven zitten.

Oordeel: ***

In twee woorden: begerige roes

www.bijenkorf.nl,

www.hetstijlbureau.nl

De Personal Shopper

Haest wordt betast in het overvolle Replay Café in Amsterdam. Handen glijden via haar rug over haar heupen en bovenbenen. Een jonge jongen loopt langs, zijn blik blijft gefascineerd hangen. Personal Shopper Suzi prent als een blinde de lijnen van het lichaam in haar hoofd. Haar deskundigheid is in te huren voor wie geen tijd, geen shoptalent of moeite met styling heeft. De lijnen van De Graaff zijn aan de beurt. Net voor de welving van de borsten laten de handen opeens los. Suzi lacht: 'Dat doe ik maar niet.' Al ziende vertelt ze vervolgens welk vlees ze in de kuip denkt te hebben. De Graaff is iemand om bij uit te huilen, Haest lijkt streng. Met brons en bruintinten zal Haest ook naar onbekenden warmte uitstralen. De Graaff zal dan vast nog liefdevoller worden in bloemetjesjurk, denken wij. Fout, dan wordt ze Tante Sidonia.

Suzi gaat met de juiste kleding de ware persoonlijkheid van Haest en De Graaff naar buiten halen. Op haar boodschappenlijstje schrijft ze achter Haest: speels en warm. Achter De Graaff: volwassen en stoer. Dan gaat Suzi de ellendig drukke winkels in en uit. Wij hebben vrije tijd, we roeren, lepelen, kletsen en kijken. Na uren verschijnt een stralende Suzi met wapperende tassen waarin onze persoonlijkheid schuilgaat. Ze handelt in complete setjes, dan hoeft haar clientèle de winkel niet meer in. Vol spanning glijden we in onze nieuwe huid en zien onze vermeende binnenkant ten volle uit weerspiegeld.

We doen de test op straat. Op de schouders van De Graaff in Kleine Huis op de Prairie-outfit worden meer tranen geplengd dan ooit. Haest straalt in doorschijnend koper zoveel warmte uit, dat iedereen met haar wil praten. In onze nieuw aangemeten persoonlijkheid komen we geen stap vooruit.

Oordeel: **

In twee woorden:

aangemeten aankleding

www.depersonalshopper.nl

Imagostyliste Dyanne Beekman

Op een industrieterrein in Naarden zit het imagobedrijf Beekman Styling van tv-beroemdheid Dyanne. Ze kleedt vooral rijk of beroemd. Haar eenvoudige kantoor kreeg een hip imago met loungebanken en vetergordijnen. MTV-beelden poppen uit de wand, de salontafel is een spiegel. We scannen - roerend in onze muntthee - nog snel al onze onvolkomenheden en geven elkaar een bemoedigend knikje: we zijn goed zoals we zijn.

Dyanne komt aangehupst en laat zich als een goede vriendin op de bank vallen. Ze bespreekt en beoordeelt ons 'moodboard'. We knutselden verplicht een collage die laat zien wat we mooi en lelijk vinden. Een hele prestatie met twee en halve glossy van vorig seizoen, de krant en de Hema-folder. In die van Haest zit geen balans en die van De Graaff is te snel in elkaar geflanst. Maar profi Dyanne heeft weinig bouwstenen nodig. Als een vrolijke wervelwind begint ze te construeren. Merken, stijlen, winkels, kappers en kleuren vliegen om onze oren. Nude, skin, urban, dandylook, ultra féminin, ethnic chic, less is more en voor als je het niet meer weet Black is Magic!

Op weg naar de spiegelbeeldtraining horen we dat laatst een zakenman zonder krasje in tranen uitbarstte. Gelukkig (of juist daarom?) moeten we beginnen met wat we mooi vinden aan onszelf. Terwijl De Graaff dapper begint, ziet ze direct de fouten die ze die ochtend in alle haast maakte: haar niet gewassen, te rommelig hemdje onder te kort truitje. We leren: leg 's avonds twee setjes klaar, één voor zon en één voor regen, dan verschijn je altijd opperbest.

Haest stamelt. Ze moet de ogen sluiten en zichzelf opnieuw aankijken. Niks meer camoufleren, maar perfectioneren. Zij móét naar Mari, voor laagjes en eyeliner.

We zijn opgelucht, ons imago hoeft niet gerenoveerd. Het is slechts een kwestie van fine tuning. De ene plek activeren, de ander deactiveren. Topkwaliteit strings, buikspieroefeningen bij de tramhalte, sjaalknoopvarianten, sleehak en nooit meer dan één eye-catcher. De beste tip die we mee naar huis nemen is een lang weekend Kopenhagen. De Graaff vindt daar op haar lijf geschreven minimalisme, Haest ingetogen romantiek. Het is een absolute must: Scandinavisch purisme inademen en Filippa K., Mads Norgaad en Bruuns Bazaar in thuisland ontmoeten.

Oordeel : *****

In twee woorden:

dragelijk professioneel

www.dyanne.nl

Rectificatie / Gerectificeerd

Anders dan gemeld in het kader `Ook imagostyliste voor Rita Verdonk` in Leven &cetera, pagina 3, van 29 april, is Wanda Zijlstra niet de persoonlijke styliste van Roeland Fernhout.

    • de Graaff