GM poogde mening politicus te 'kopen'

Autofabrikant General Motors is terechtgekomen in een schandaal over het omkopen van een ex-politicus in ruil voor positieve uitlatingen over het beleid van het bedrijf.

Het Amerikaanse voorlichtingsbedrijf Strauss Radio Strategies heeft na het bekend worden van de poging tot omkoping excuses aangeboden aan GM. Het officiële beleid van 's werelds grootste, maar noodlijdende autofabrikant is dat het bedrijf opiniemakers niet betaalt. De voorlichter heeft zich verontschuldigd voor 'mogelijke misinterpretaties' die een gesprek tussen hem en de ex-politicus 'met zich meegebracht kunnen hebben'.

Die ex-politicus is Robert Reich, voormalig minister van Werkgelegenheid onder president Clinton. Reich is tegenwoordig hoogleraar aan de prestigieuze Berkeley-universiteit bij San Francisco en commentator op de publieke radiozender NPR.

De professor maakte het voorval zelf bekend op zijn weblog. Drie weken geleden werd hij gebeld door 'een pr-bedrijf dat werkt voor General Motors'. Dat bleek Richard Strauss te zijn, de baas van het gelijknamige bureau. Hij vroeg of Reich in het openbaar zou willen verklaren dat het meest recente saneringsplan van de autofabrikant goed is voor de huidige werknemers. General Motors biedt alle 113.000 Amerikaanse fabrieksarbeiders aan tegen betaling ontslag te nemen.

'Als teken van eerbiediging en respect', bood het pr-bedrijf Reich toen aan te betalen voor een positieve uitlating. Reich wees het aanbod van de hand en vindt het een nieuw voorbeeld van hoe 'het Amerikaanse bedrijfsleven autoriteiten betaalt om reclame te maken'.

De afgelopen maanden hebben meer omkoopschandalen Washington beziggehouden, waarbij bedrijven betrokken zijn. De Republikeinse lobbyist Jack Abramoff kreeg daarvan de meeste aandacht. Hij zou ten minste twee 'experts' hebben betaald om voor zijn cliënten opiniestukken te schrijven.

Reich: 'Als we in dit land op het punt zijn beland dat grote bedrijven zich vrij voelen columnisten en commentatoren om te kopen, dan hebben we een echt probleem'.

Volgens The New York Times wil Reich noch Strauss bekendmaken welk bedrag geboden was voor een opinie-artikel. Reich, een productieve opiniestukkenschrijver, verklaarde in The American Prospect nog steeds niet te weten of het saneringsplan van GM goed is voor de werknemers. 'Het hangt af of het alternatief een faillissement van General Motors is. Dan is de werknemer die vertrokken is met geld beter af.'