Gemanipuleer met cijfers over de groei van Schiphol 1

De president-directeur van Schiphol, Cerfontaine, blijft maar manipuleren met betrekking tot de groei van Schiphol. Het kabinet heeft een plan gepresenteerd om de luchthaven onder voorwaarden te laten groeien tot 520.000 vluchten per jaar (NRC Handelsblad, 25 april).

Cerfontaine, die dan weer eens de politiek aanvalt en nu weer poeslief met een cadeautje van 200 miljoen euro komt voor de leefbaarheid van de regio, ziet mogelijkheden om te groeien van 400.000 naar 600.000 vluchten per jaar, ”maar is bereid om te praten over een limiet voor de periode daarna”.

Dit is van een zeldzame arrogantie. En ondertussen blijven hij en staatssecretaris Schultz van Haegen ons maar beloven dat de overlast niet zal toenemen. Net als bij de ingebruikneming van de Polderbaan in 2003. Wat bleek: in 2004 werden 714.009 klachten ingediend, meer dan het dubbele van 2003, door meer dan 10.000 mensen. Cerfontaine blijft ook maar praten over `de omgeving`, de regio. Terwijl er klachten komen uit 267 woonplaatsen, van Castricum tot ver in het Gooi.

Men zal slimmere routes plannen en er komen stillere vliegtuigen. Als men niet vliegt van 23.00 uur `s avonds tot 06.00 uur `s ochtends, betekent 520.000 vluchten per jaar 1,4 vliegtuig per minuut, het hele jaar door.

    • E. Schermerhorn