Fraudetips: pimp je eindexamen

Tjebbe Tjebbes spreekt mensen die frauderend hun eindexamen gehaald hebben en heeft zelf ook nog een goede tip

Met bibberende zweethandjes haal je een pen uit je tas. Je hart bonst in je keel. Hier hangt het allemaal van af. Als je nu geen acht haalt voor Frans zak je voor het eindexamen. 'Had je maar harder moeten werken', 'allemaal je eigen schuld', dreunt het door je hoofd. Maar daar heb je helemaal niks aan. Hoe kom je in hemelsnaam aan die acht terwijl je geen woord Frans kent?

Het is natuurlijk beter om een dergelijke situatie te voorkomen. Maar wanneer je er toch in verzeild raakt, geef dan niet op. Er is hoop. Je kunt immers best frauderen.

REKENMACHINEFRAUDE

Een hele klas van vorig jaar geslaagde VWO'ers heeft hun diploma voornamelijk te danken aan Thijs (18). Hij was het brein achter een groots opgezette wiskundefraude. 'We gingen als volgt te werk', vertelt hij met enige trots. 'Met een groep van ongeveer twintig leerlingen verdeelden we alle examentheorie voor het vak wiskunde. Iedereen kreeg een evenredig deel en typte dit over op de computer. Ze mailden het vervolgens naar mij en ik maakte er een groot bestand van. Via een speciaal programma en een simpele USB-kabel zette ik dit over naar ieders grafische rekenmachine. In de rekenmachines stonden toen alle mogelijke formules, tabellen en methodes die er gevraagd konden worden, en allemaal met een voorbeeldsom. Tijdens het eindexamen verliep alles vlekkeloos. Geen leraar die iets door had. En zelfs al was het wel opgemerkt, dan was er nog niks aan de hand. Het is namelijk niet verboden om iets in je rekenmachine te zetten. Er zijn onder degenen die meededen veel achten en negens gehaald. En ja, iedereen is geslaagd.'

slimme afkijkfraude

Ook Martijn (19) heeft zijn schoolcarrière niet op geheel eerlijke wijze voltooid. 'Ik deed vorig jaar HAVO-eindexamen en stond er eigenlijk niet eens zo slecht voor, veel zesjes en misschien één onvoldoende. Mijn probleem was dat ik gewoonweg niet had geleerd. Ik moest dus wel iets verzinnen. Toen kwam ik erachter dat er verbouwd werd in een boilerkamer die grensde aan de gymzaal waar het examen werd afgenomen. Zo kon ik vlak voor het eerste examen de zaal in en heb daar de naambordjes op de tafels verwisseld. Tijdens het examen zat ik logischerwijs tussen allerlei slimme en ijverige mensen. Afkijken op alle manieren was iets dat ik wel goed had geleerd dus dat liep gesmeerd. Gedurende de rest van het examen heb ik de truc vaker toegepast. Totdat het een keer bijna fout ging. Bij het examen Duits wou ik nog snel even een naambordje verwisselen toen iedereen al binnen kwam, maar een surveillant had me in de gaten. Ik kwam ermee weg door de zeggen dat de jongen wiens naambordje ik in mijn hand hield, altijd zo hijgt tijdens de toetsen.'

SLIMME VRIENDENFRAUDE

Nienke (19) wist zeker dat ze haar eindexamenjaar nog een keer over moest doen. 'Ik stond een vier voor wiskunde en het ontbrak mij aan elk cijfertalent om dit ooit nog goed te kunnen maken. Maar toen kwam Ella mijn beste vriendin, met een geniaal plan. Tijdens het wiskunde-examen schreef ik allerlei onzin op mijn blaadje. Ella heeft een enorme wiskundeknobbel en was na een klein uurtje al klaar. Ze gaf me een seintje en ik ging naar het toilet. Bij terugkomst was zij zoals afgesproken ook vertrokken richting toilet. Stijf van de zenuwen ging ik, in plaats van aan mijn eigen tafel, op háár plek zitten. En even later nam Ella plaats op mijn plek en begon daar rustig de opgaves opnieuw te beantwoorden. Na een kwartier ben ik opgestaan en heb haar blaadje ingeleverd met mijn naam erop. Niemand heeft er ooit wat van gemerkt. Mijn wiskundeleraar belde me een maand later op, helemaal opgewonden roepend dat ik het hoogste cijfer van de school had gehaald. Hij was heel trots op mij, en een beetje op zichzelf. Hij moest eens weten.'

PROFESSIONELE FRAUDE

Natuurlijk brengen al deze methodes in meer of mindere mate een risico met zich mee. Wie betrapt wordt op fraude zal worden uitgesloten van deelname aan het verdere examen, wat in praktijk betekent dat je zal zakken en het jaar moet overdoen. Nu zijn risico's er om genomen te worden, maar dat betekent niet dat je ze niet zo klein mogelijk moet maken. Wil je het echt professioneel aanpakken, dan kan het ook op een hightechmanier. En wel met de Video Bril van de Spyshop, een bril met ingebouwde camera. Je handlanger, een bijlesstudent (die wel wat wil bijverdienen) ziet tijdens het examen precies hetzelfde als wat jij ziet. Hij citeert simpelweg de antwoorden via het Spy Ear oordopje dat je onder je haar in je oor draagt. Alles wat je hoeft te doen is zijn antwoorden op te schrijven. Na tien minuten sta je lachend op, klaar om 's avonds de beest uit te gaan hangen. Want jij bent toch al geslaagd. Nadeel van deze methode is wel de prijs, alles bij elkaar ongeveer vierduizend euro. Kan je misschien toch beter gewoon gaan leren.

    • Tjebbe Tjebbes