Fans blijven gekant tegen nacompetitie

De algemene belangenvereniging van Nederlandse voetbalsupporters (SOVS) weigert zich neer te leggen bij de play-offs in de eredivisie en voert de strijd op tegen de nieuwe nacompetitie.

Met medewerking van een aantal aangesloten supportersverenigingen heeft de koepelorganisatie een website in het leven geroepen: www.boycotplayoffs.nl. Op dit elektronische platform kunnen de fans een petitie ondertekenen. 'We willen op deze manier massaal aan de Eredivisie CV duidelijk maken dat de play-offs niet deugen', liet de belangenclub gisteren weten.

De SOVS vertegenwoordigt ongeveer 160.000 fans van 33 supportersverenigingen van clubs uit het betaalde voetbal. De belangenvereniging begon eerder al een e-mailactie tegen de play-offs. Via dit offensief wil de SOVS onder meer bij de ECV gedaan krijgen dat ook de georganiseerde supporters mogen meepraten over de voor- en nadelen van de nieuwe competitieopzet.

ECV-directeur Frank Rutten liet eerder deze week weten dat momenteel onder vele betrokken partijen uitgebreid onderzoek wordt gedaan naar de eerste ervaringen met het play-offsysteem. Op basis van de uitkomst van deze 'brede toetsing' gaat de ECV medio juni met de clubs praten over mogelijke aanpassingen.

In een korte schriftelijke reactie heeft Rutten aan het bestuur van de SOVS laten weten dat het juist niet de bedoeling is dat belangengroepen meepraten in de evaluatie van de play-offs. De voorzitters van de officiële supportersverenigingen worden wel in het onderzoek betrokken, aldus de ECV-directeur. 'Voor de SOVS kan dit onderzoek dus ook waardevol zijn, om nog eens te bezien of uw standpunt ook met objectief onderzoek wordt ondersteund.'

Het bestuur van de SOVS vindt Ruttens reactie ongepast. 'De ECV twijfelt kennelijk of wij de de mening van de supporters wel juist weergeven. Blijkbaar wil de ECV maar niet accepteren dat de SOVS al twee keer een bijzondere ledenraadsvergadering heeft gehouden over de play-offs en de uitvoering ervan. In beide gevallen keerde de vergadering zich unaniem tegen de play-offs. Dat zegt genoeg.'

Het beroep van Feyenoord-voetballer Salomon Kalou tegen de laatste afwijzing van minister Verdonk (Vreemdelingenzaken, VVD) van zijn verzoek tot versnelde naturalisatie dient maandag voor de rechtbank in Rotterdam.