Eigenbelang Jorritsma inde vorm van een bulldozer

”Kom bij mij niet met details”, zegt mevrouw Jorritsma, burgemeester van Almere. En hiermee bedoelt ze niet alleen de hoge onkosten die `vanzelfsprekend` gemaakt worden voor het bezoekje van de koningin aan Almere op Koninginnedag.

Als mevrouw Jorritsma iets onzin vindt, valt er eigenlijk niet meer met haar praten, zo kan men concluderen uit het artikel (NRC Handelsblad, 24 april). Ze draait zich om middenin een gesprek, ze neemt te pas en te onpas het woord, en ze regelt haar zaken zelf, maar dan liefst in de wandelgangen.

De foto van haar immense, nieuwe woonhuis in Almere, voor haar en haar dochters gebouwd, en het feit dat ze voorheen in de rol van minister maar weinig voor Almere heeft gedaan terwijl nu met Almere ”geschiedenis gaat worden geschreven”, doen het ergste vrezen: hier lijkt eigenbelang in het spel, en dan wel in de vorm van een bulldozer. Het Naardermeer? Dat bestaat alleen nog dankzij Almere. Het Geinriviertje? Zou zonder Almere allang zijn drooggelegd. Kenmerkt dit het nieuwe burgemeesterschap? Eenmaal gevestigd in dezelfde plaats ongehinderd door enige visie of steekhoudende argumenten het beleid bepalen, waarbij de eigen belangen vooropstaan en elke nuance uit de weg wordt gegaan?

De A6-A9 is ook zo`n `detail`. Deze geplande nieuwe snelwegverbinding tussen Almere en Schiphol mag wat haar betreft de goedkoopste variant worden, een snelweg op palen vlak langs Naardermeer en de rivieren Vecht en Gein. ”Blijft er geld over voor leuke dingen in Almere”, zegt Jorritsma. Zou ze geluidsschermen en natuurontwikkeling rondom Almere bedoelen?

    • C. Kraakman