Een goedzak

De ene wereldkampioen zei dat hij het ego van zijn tegenstanders wilde verpletteren en een andere dat schaken de meest gewelddadige sport is. Zo lijkt het of alle topschakers meedogenloze vechtmachines zijn, maar dat klopt niet.

Isaak Boleslavski (1919-1977), een van de aanvoerders van de sovjetschakers die na de Tweede Wereldoorlog het spel met fonkelnieuwe ideeën verrijkten, was te goed voor deze wereld. Het hoogtepunt van zijn loopbaan was het kandidatentoernooi in Boedapest in 1950. Boleslavski leek te gaan winnen en dan zou hij een match om het wereldkampioenschap tegen Botwinnik mogen spelen.

Zijn vriend David Bronstein stond tweede in het toernooi. Er was nog een derde vriend, Boris Weinstein, een KGB-kolonel die een belangrijke functionaris van de sovjetschaakbond was. Bronstein en Weinstein haalden Boleslavski over om aan het eind van het toernooi zijn pas wat in te houden, zodat Bronstein hem zou kunnen inhalen.

Het jaar daarop speelde niet Boleslavski, maar Bronstein om het wereldkampioenschap. Ze bleven goede vrienden en Boleslavski's dochter Tatiana, die vier jaar was toen haar vader zijn vriendendienst bewees, zou later met Bronstein trouwen.

Al te goed is buurmans gek. Boleslavski zou na 1950 nooit meer een groot succes behalen. Hij werd een diepzinnige theoreticus die zich vooral nuttig maakte door anderen te helpen die strijdlustiger waren dan hij.

Boleslavski - Misionzik, Sovjet-Unie 1967

Wit begint en wint.

Oplossing Schaken: 1. Pg3xf5 e6xf5 2. e5-e6 Df7-f6 (na 2...Lxe6 wint wit met 3. Txe6) 3. Dh3xf5+ (ook met 3. Lxf5+ had wit snel gewonnen) en zwart gaf op, omdat hij mat zou gaan na 3...Dxf5 4. Lxf5+ Kh8 5. Pg6+ Kh7 6. Pe5+ Kh8 7. Pf7 mat.

    • Hans Ree