'DNB komt zijn belofte niet na'

Toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) moest zich gisteren voor de rechter verdedigen over de wijze waarop het faillissement van de Amsterdamse bank Van der Hoop wordt afgewikkeld. Ontevreden rekeninghouders hadden DNB voor de rechter gedaagd omdat zij vinden dat de toezichthouder zich niet houdt aan toezeggingen over financiële compensatie.

'Het gaat om een toezegging die moet worden nagekomen. Dat geldt zeker voor een instelling als DNB', zei advocaat W.J. van Andel. Hij vertegenwoordigt tientallen rekeninghouders die zich hebben verenigd in de Stichting Hoop-Verlies. Zij pakken DNB aan omdat deze een uitleg over de werking van een garantieregeling voor gedupeerde rekeninghouders probeert in te slikken.

DNB heeft eind maart een verklaring de deur uitgedaan waaruit iedereen concludeerde dat de garantieregeling een aanvullende regeling is. Dat zou betekenen dat rekeninghouders eerst 65 procent van hun tegoeden via de curatoren uit de failliete boedel terugkrijgen. Vervolgens zouden zij voor een bedrag van maximaal 40.000 euro kunnen aankloppen bij DNB, om hun verlies verder te compenseren. De toezichthouder voert dese zogenoemde Collectieve Garantieregeling uit, die wordt gefinancierd met geld van de commerciele banken in Nederland.

Volgens DNB interpreteren de rekeninghouders de toezeggingen onjuist, omdat zij 'onderuit de kan nog een extraatje willen halen'. 'Een voordeeltje waar ze niet op hadden mogen rekenen.' Advocaat D. Lunsingh Scheurleer van DNB noemde het 'een misvatting' dat de garantieregeling een aanvullende regeling is. De eis van de rekeninghouders zou het fonds tussen de 5 miljoen en 10 miljoen euro extra kosten.

DNB vecht daarom de uitkering van 65 procent aan, waartoe de curatoren en de rechter-commissaris besloten hebben. Klanten van de bank kunnen het geld begin mei tegemoet zien, terwijl de garantieregeling tot 22 mei loopt. De toezichthouder probeert de uitdeling op die manier te vertragen tot de dag dat de compensatieregeling sluit. 'Het is voor de rekeninghouders ongewis tot wanneer DNB de blokkade-actie aanhoudt', aldus advocaat Van Andel.

De raadsman stelde in zijn pleidooi dat rekeninghouders in de problemen komen door het uitstel dat DNB beoogt. Hij noemde het voorbeeld van een 71-jarige Amsterdammer met een klein pensioen die afgelopen zomer zijn huis heeft verkocht en de opbrengst bij Van der Hoop op een rekening zette vanwege de aantrekkelijke rente. Half mei wordt zijn nieuwe woning opgeleverd, maar de laatste betalingstermijn kan hij niet voldoen. De uitspraak is 4 mei.