Dirigent Koetsier overleden

De dirigent en componist Jan Koetsier is op 94-jarige leeftijd overleden in München. Dat is gisteren bekend gemaakt door het conservatorium van München, waar hij van 1966 tot 1976 orkestdirectie doceerde.

Koetsier, die op 14 augustus 1911 werd geboren in Amsterdam en muziek studeerde in Berlijn, werd in 1941 onder Willem Mengelberg benoemd tot tweede dirigent van het Concertgebouworkest. Na de oorlog werd hij door een ereraad veroordeeld tot één jaar uitsluiting. Hij zou zich te weinig hebben verzet tegen het streven de cultuur dienstbaar te maken aan het belang van de vijand. In 1947 en 1948 stond hij weer voor het Concertgebouworkest, waarna hij vertrok naar Duitsland. Daar dirigeerde hij tot 1966 het orkest van de Beierse omroep. Koetsier, beïnvloed door Hindemith, componeerde veel kamermuziek, drie symfonieën, het ballet Demeter, het oratorium Der Mann Lot en een opera over de schilder Frans Hals.