Diba maskeert in Oss aftakeling NAC

Het 'avondje NAC', populair bij supporters omdat de voetbalploeg uit Breda in avondwedstrijden onvermoede krachten zou aanspreken, leek lange tijd terug te keren. Niets bleek gisteravond minder waar. Voor de derde keer wist de NOAD Advendo Combinatie niet binnen negentig minuten te winnen van eerstedivisieclub TOP Oss. In de noodzakelijke verlenging zorgde aanvaller Anouar Diba dat NAC - voorlopig - eredivisionist is en dus zijn wedstrijden (nog) niet een divisie lager op vrijdagavond hoeft te spelen.

Opluchting op de bank bij NAC Breda, dat gisteren in de verlenging met 3-1 won van thuisploeg TOP Oss. (Foto Michael Kooren) Winst NAC na verlenging foto Michael Kooren Kooren, Michael

In het gure stadion van TOP Oss had de ploeg van interim-trainer John Karelse de opdracht het gelijke resultaat na twee play-offs ongedaan te maken. Het bescheiden TOP weigerde echter mee te werken, en nam enigszins tegen de spelverhouding in een voorsprong. Davy Zafarin, die eredivisie-ervaring heeft bij Roda JC verlengde de bal met zijn hoofd, na een vrije trap op veertig meter van het NAC-doel.

Vlak na de pauze kwam de ploeg uit Breda fortuinlijk op gelijke hoogte. De treffer kwam op naam van spits Diba, die een vrije trap van grote afstand in het doel zag belanden. NAC leek verrast door de snelle aansluiting en kwam een aantal malen gelukkig weg bij kansen van TOP.

Na de 0-0 in Oss en 2-2 in Breda eindigde de beslissingswedstrijd in de best-of-three ook gelijk. Fans van TOP hieven 'Alles of niets!' aan, maar het was Diba die na vijf minuten in de verlenging duidelijk maakte dat het niets zou worden. De watervlugge Marokkaan schoot de bal van ruim twintig meter in de kruising.

In een laatste poging een strafschoppenserie af te dwingen raakte TOP paal en lat, maar het slotakkoord was voor Diba, die de bal beheerst onder doelman De Vogt door schoof na een vlugge uitval van NAC. De eigenzinnige aanvaller koppelde mooi voetbal aan eigenzinnig gedrag, en riep ergernis op bij een deel van het publiek, dat zich liet verleiden tot het zingen van 'Diba is een tasjesdief!'.

Door de drie doelpunten van Diba staat NAC nu in de finale van de play-offs om een plaats in de eredivie. Daarin speelt het wederom een best-ot-three tegen FC Volendam, dat gisteren afrekende met Helmond Sport (1-2 na verlenging).

Toch wekten de woorden van interim-trainer Karelse ('Ik ben een gelukkig man') na afloop bevreemding.

Voor aanvang van het seizoen dachten de beleidsmakers bij NAC met aanwinsten als Pierre van Hooijdonk, Johan Vonlanthen, Sander van Gessel, Victor Sikora, Tony Vidmar en Patrick Zwaanswijk te gaan strijden in de play-offs om een plaats in de voorronde van de Champions League. Het pakte echter anders uit.

Trainer Ton Lokhoff bouwde een ploeg rond spits Van Hooijdonk. De beoogde spil voldeed niet aan de verwachtingen en Lokhoff werd na een teleurstellende reeks ontslagen. Zijn opvolger Cees Lok, eerder dit seizoen opgestapt bij NEC, had een minder belangrijke rol in gedachten voor Pi-Air, die daarop naar Feyenoord vertrok. Lok hoopte dat anderen in de spelersgroep de leidersrol zouden overnemen, waarna NAC alsnog lijfsbehoud zou bewerkstelligen.

De ploeg uit Breda slaagde echter niet als vijftiende of hoger te eindigen in de eredivisie. Daardoor werd de ploeg samen met streekgenoot Willem II veroordeeld tot play-offs tegen eerstedivisionisten. In de eerste wedstrijd van de best-of-three tegen TOP Oss liet Lok ervaren spelers buiten de ploeg, ten faveure van jongere voetballers uit de selectie. Het duel eindigde in 0-0, waarna de clubleiding voor de tweede keer in één seizoen de trainer ontsloeg. Lok had het vertrouwen van de spelersgroep verloren, heette het.

In de tweede confrontatie kwam NAC in eigen stadion niet verder dan een gelijkspel (2-2). De ploeg van Karelse gaf een 2-0 voorsprong weg, waardoor TOP Oss het thuisvoordeel kreeg in het beslissingsduel. Na afloop van het duel in Breda vonden ongeregeldheden plaats door ruim honderd aanhangers van NAC. De politie hield achttien mensen aan, van wie dertien worden verdacht van openlijke geweldpleging en zelfs poging tot doodslag.

Supporters van NAC waren gisteren niet welkom in Oss, omdat zij de vooravond van Koninginnedag konden verstoren. Driehonderd fans mochten onder strenge politietoezicht het stadion in.

NAC degradeerde voor het laatst in 1999, toen het laatste werd in de eredivisie. Een jaar later al keerde de ploeg terug op het hoogste niveau. Met een begroting van twaalf miljoen euro is NAC een middenmoter in de eredivisie. Daar leek het tegen TOP echter niet op, zo besefte naderhand ook Karelse. 'Het was niet best', constateerde de oud-doelman.

TOP Oss 1 NAC 3

Ruststand 1-0. 34. Zafarin 1-0. 55. Diba 1-1. 95. Diba 1-2. 119. Diba 1-3. Schds: Braamhaar. Tsch: 4.375. Gele kaarten: Van der Sloot (TOP Oss), Mendes da Silva en Petö (NAC).

    • Michiel Dekker