Cheikh Lô: Lamp Fall

De Senegalese zanger Cheikh Lô ziet er uit als een Rasta maar is het niet, en reggae is slechts één van de bronnen waaruit hij put. Zo trok hij voor Lamp Fall, zijn derde cd in vijftien jaar, onder andere naar het Braziliaanse Bahia met als resultaat 'Sénégal- Brésil', een liedje dat deint op donderend trommelgeroffel.

Cheikh Lô: Lamp Fall World Circuit 073 Distr. Munich ****
Cheikh Lô: Lamp Fall World Circuit 073 Distr. Munich ****

Andere 'vreemde' ingrediënten' in Lô's m'balax, de populairste Senegalese muziek sinds Youssou N'Dour, liggen er minder dik bovenop. Maar wie de oren op scherp heeft staan hoort Franse musette in 'Sou', jazz en blues in de titelsong, Cubaanse guajira in 'Santa Yalia' en nog veel meer.

Dat Lô niet verzuipt in zijn eigen smeltkroes is te danken aan het feit dat hij steunt op degelijke muzikale kwaliteiten: een krachtige stem en prima timing. Op 11 mei staat Cheikh Lô in het Utrechse RASA en op 24/6 in de Melkweg onder de kop 'Africa Crossover' op het Amsterdam Roots Festival.

Cheikh Lô: Lamp Fall World Circuit 073 Distr. Munich ****
    • Frans van Leeuwen