Caritas

Aan welk goed doel geeft iemand en waarom? Deze week Paul van Dam (44), directeur en mede-eigenaar van wervings- en selectiebureau Ebbinge.

Paul van Dam Foto Maarten van Haaff Paul van Dam, directeur van wervings- en selectiebureau Ebbinge, 20 april 2006, amsterdam, caritas Haaff, Maarten van

'Veruit het belangrijkste doel dat ik privé steun, is de Lideke Wery Foundation. Lideke werkte tweeënhalf jaar bij Ebbinge toen ze eind 2004, tijdens haar huwelijksreis in Thailand, omkwam bij de tsunami. Binnen Ebbinge ontstond toen het sterke gevoel dat we iets wilden doen voor de mensen ter plekke en ter nagedachtenis aan Lideke.

'Met steun van vrienden, familie, collega's en klanten hebben we toen een fonds opgericht en een school in Sri Lanka gebouwd. De school is verbonden aan een boeddhistische tempel in Kosgoda en er wordt Engels en computerles gegeven. Twee vrienden van Lideke hebben twee maanden vrij genomen om onderzoek te doen welk project het meest geschikt zou zijn en een projectvoorstel te schrijven. Jaarlijks gaat een aantal Nederlandse studenten naar de school voor een humanitaire stage.

'Lideke Wery was geliefd bij onze klanten. Velen hebben dan ook bijgedragen aan het fonds. Een grote klant heeft voor de komende vijf jaar 15.000 euro per jaar toegezegd, een ander heeft de computers voor de school geleverd. Het werd een soort kettingreactie.

'Mijn zakenpartner en ik hebben het startkapitaal voor het fonds geleverd. En ik steek er de nodige tijd in, maar zo voelt het niet. Dit is geen rekensom. Het fonds biedt troost. Bij al het verdriet word je hier weer blij van.

'Daarnaast steun ik diverse andere doelen, maar ik ben niet heel principieel of selectief in mijn keuze. Amnesty International, Greenpeace en het Wereldnatuurfonds hebben wel een streepje voor. Dat Greenpeace de afgelopen dertig jaar het milieubewustzijn op de kaart heeft gezet, vind ik razend knap. Maar de mevrouw van de Hartstichting die gisteravond aan de deur stond, heeft ook iets gekregen. Ik wil op den duur wel selectiever worden, maar ik heb die keuze nu nog niet gemaakt. Want voorlopig ligt mijn prioriteit bij de Lideke Wery Foundation.'

Friederike de Raat

    • Friederike de Raat