Bijenoog nagemaakt

Ogen van bijen, vliegen en libellen hebben model gestaan voor deze 'lenzen', gebouwd door wetenschappers van de universiteit van Californië in Berkeley. De ogen van insecten zijn koepels die uit buisjes zijn opgebouwd. De buisjes (ommatidia) vangen licht uit verschillende invalshoeken en geleiden dat naar lichtgevoelige cellen aan de onderkant. Ki-Hun Jeong en zijn collega's bouwden ommatidia na van plastic en voorzagen deze buisjes aan de onderkant van lenzen (Science, 28 april). Zo ontstond een koepelvormige structuur ter grootte van een speldenknop (linksonder). De wetenschappers willen de buisjes aan de onderkant voorzien van de fotodiodes, bekend van digitale camera's. Zo ontstaat een camera waar geen moderne fish-eye (super-groothoek) tegenop kan.

Ogen van bijen, vliegen en libellen hebben model gestaan voor deze 'lenzen', gebouwd door wetenschappers van de universiteit van Californië in Berkeley. De ogen van insecten zijn koepels die uit buisjes zijn opgebouwd. De buisjes (ommatidia) vangen licht uit verschillende invalshoeken en geleiden dat naar lichtgevoelige cellen aan de onderkant. Ki-Hun Jeong en zijn collega's bouwden ommatidia na van plastic en voorzagen deze buisjes aan de onderkant van lenzen (Science, 28 april). Zo ontstond een koepelvormige structuur ter grootte van een speldenknop (deze foto). De wetenschappers willen de buisjes aan de onderkant voorzien van de fotodiodes, bekend van digitale camera's. Zo ontstaat een camera waar geen moderne fish-eye (super-groothoek) tegenop kan.