Babyface op groot lichaam, beschuldigd van verkrachting

Sport, seks en de mores van rijkeluiskinderen. Bericht uit Washington waar het schandaal vanzelf op je afkomt.

Collin Finnerty, beschuldigd van verkrachting Foto Margriet Oostveen Oostveen, Margriet

Collin Finnerty heeft een babyface op een groot, groot lichaam. Dat is deze week al vaak vastgesteld. Een fijn contrast. Groot, groot lichaam. Babyface.

En ja, het klopt. Collin Finnerty is bijna twee meter lang. We rennen samen door het gerechtsgebouw van Washington. Hij met opengesperde ogen. In een blauwe blazer met een kinderlijk afgezakte kaki broek.

When in Rome, do as the Romans do. Als op Collin Finnerty de achtervolging wordt ingezet door massaal uitgerukte media, zit er maar één ding op: meerennen. In het gedrang ben ik zijn groepje ingeduwd. En ze hebben geen tijd me eruit te werken. Rond Finnerty rennen zijn beschermers. Zijn vader is een rijke financier op Wall Street met het voorkomen van een Franse charmezanger. Hun topadvocaten zijn gedrongen en wendbaar als stiertjes. En daar hebben we de onvergetelijke father Le Jacq. Zwart priesterpak, wit boordje, zelfs devoot gevouwen handen als hij holt. Hij lijkt ingevlogen met de opdracht vandaag uitsluitend sereen te zeggen: 'Ik ken Collin al zijn hele jeugd.'

Bij de lift krijg ik toch een duwtje. De deuren sluiten.

Collin Finnerty (20) is hier deze dinsdag voor een simpele rolzitting. In november, op bezoek in Washington, beledigde en sloeg hij met twee dronken vrienden een man. Finnerty leek er vanaf te komen met een taakstraf - mits hij zich netjes gedroeg.

Bij de lift kijkt iedereen nu naar de journaliste van ABC. Zij heeft de meeste mannetjes in dit gebouw. Telefoon aan haar oor en zij roept: Roltrappen! Achterkant! We storten ons op de roltrap. Buitelen over elkaar aan de achterzijde het gebouw uit. Maar daar wordt Collin Finnerty al in een zilverkleurige limousine weggereden.

Nog houdt het niet op. ABC rent alweer. We ronden het gebouw, zeilen de hoek om. Halt! Daar staat een van Finnerty's advocaten voor de camera's een verklaring te geven.

Rechter Bayly heeft zojuist gezegd dat Finnerty alsnog moet voorkomen voor het zaakje uit november. Er is reden te geloven dat hij zich in zijn proeftijd niet netjes heeft gedragen.

Vorige week is Collin Finnerty namelijk aangehouden als hoofdverdachte in het zogeheten Duke-schandaal. En dat heeft alle ingrediënten om een grootse affaire te worden. Het Duke-schandaal gaat over sport, seks, ongelijkheid en de mores van rijkeluiskinderen.

Lacrosse is een vooral aan de oostkust beoefende sport voor de witte elite. Het wordt gespeeld aan universiteiten en aan de zogenoemde prepschools, de meestal private voorbereidingsscholen. Het ziet er aantrekkelijk uit. De bal wordt richting doel gegooid met stokken met een netje eraan. Het is een ruige sport.

Collin Finnerty speelt in het lacrosseteam van het prestigieuze Duke University in de arbeidersstad Durham, North Carolina. Het collegegeld voor Duke is vier maal zo hoog als het gemiddeld jaarinkomen in Durham.

De witte aanklager in deze zaak hoopt binnenkort te worden herverkozen in dit gebied - waar 40 procent van de kiezers zwart is.

Lacrossespelers en vrouwen zijn al langer een beruchte combinatie op Duke. Hun vriendinnen heten er 'lacrossetitutes', schrijft Newsweek deze week in een reconstructie. In maart bestelde het Duke-team een optreden van twee zwarte danseressen in hun teamhuis. Binnen een half uur sloten de danseressen zich van angst op in de wc.

Later die avond deed één van hen aangifte van verkrachting, door drie witte spelers. Behalve Finnerty is nog een speler aangehouden. De advocaten, die te werk gaan als bulldozers, toonden razendsnel aan dat hij nauwelijks tot een verkrachting in staat kon zijn: te veel alibi's, te weinig tijd. Alle lacrossepelers hebben hun DNA afgestaan, op de enige zwarte speler na. Daar is nog weinig uitgekomen.

De danseres die aangifte deed, wist nog anoniem te blijven. De tweede danseres richtte zich tot het pr-kantoor van de door haar bewonderde rapzangeres Lil'Kim.

'Hi!', schreef de danseres aan het pr-bureau, dat haar mailtje later openbaar maakte. 'Mijn naam is Kim en ik ben betrokken bij het Duke Lacrosse-schandaal. (...) Ik ben een beetje bezorgd dat deze kans om er het beste uit te slepen aan mijn neus voorbijgaat. Kunnen jullie me advies geven over hoe ik hier mijn voordeel mee kan doen?'

Wie de macht van het schandaal ruikt, kan er niet genoeg van krijgen. Dus Collin Finnerty rent voor zijn leven.

    • Margriet Oostveen