AGENDA MEI

07 Rosberg op de Ring

De Duitse autocoureur Nico Rosberg maakte een flitsend debuut in de Formule 1. De 20-jarige zoon van de oud-wereldkampioen Keke Rosberg eindigde in maart in zijn eerste race, de Grote Prijs van Bahrein, als zevende. Dat leverde hem al meteen twee WK-punten op.

Zondag 7 mei rijdt Rosberg zijn eerste van twee thuiswedstrijden, op de Nürburgring. Op 30 juli volgt de tweede, in Hockenheim. De 'Ring', in de Duitse Eifel, is het circuit dat hij het beste kent, onder meer uit zijn jaren in de Formule 3.

15 Arabische import

De Co”peratie van Arabische Golfstaten en de Europese Unie ondertekenen op 15 mei een nieuw vrijhandelsakkoord, waarna de EU haar importtarieven op aluminium en fossiele brandstoffen uit de Golfstaten zal afschaffen. Hiermee maakt de EU het voor de olie- en gasrijke Golfstaten economisch interessanter om olie, gas en afgeleide producten naar Europa te exporteren. In 2004 exporteerden de Arabische landen voor 25 miljard euro naar de Europese Unie.

16 Europees ja of nee

Op 16 mei krijgen Roemenië en Bulgarije van de Europese Commissie het groene licht voor toetreding tot de Europese Unie op 1 januari 2007. Althans, dat hopen de Roemenen en de Bulgaren. De EU heeft beide landen eerder laten weten dat de toetreding met een jaar kan worden vertraagd als ze niet tijdig voldoen aan de criteria. Voor Roemenië had die waarschuwing vooral te maken met de corruptiebestrijding, voor Bulgarije sloeg ze vooral op de noodzaak het juridische systeem drastisch te hervormen.

17 Da Vinci in Cannes

Het filmfestival van Cannes heeft een snoepeditie dit jaar, met nieuwe films van Francis Ford Coppola (Youth Without Youth) en van zijn dochter Sofia (Marie-Antoinette), met Woody Allen, Brian DePalma en Ken Loach, met Nanni Moretti en Marco Bellochio, Volker Schloendorff, Margaretha von Trotta. Als geen ander festival lijkt Cannes er altijd in te slagen het aller-commercieelste te verbinden met het aller-artistiekste. De opening is het aller-commercieelst: The Da Vinci Code. Ron Howard regisseerde onder meer Tom Hanks en Audrey Tatou in de bewerking van de bestseller van Dan Brown. Het filmfestival duurt tot 28 mei.

20 Vijftig jaar Songfestival

Neerlands trots, het Maastrichtse meidentrio Treble, moet op 18 mei eerst nog door de halve finale zien te komen. Pas als dat is gelukt, kan het ritmische Amambanda op 20 mei tevens worden aangeheven op de internationale finale van het vijftig jaar geleden gestarte Eurovisie Songfestival. Dit jaar speelt het jurken- en liedjesfestijn zich af in Athene, de winnaar van 2005. Tijdens de nationale finale bleek dat Treble ook favoriet is bij staatssecretaris Medy van der Laan en de Amsterdamse burgemeester Job Cohen.

21 Montenegro onafhankelijk?

Op 21 mei gaan de Montenegrijnen naar de stembus voor een referendum over hun onafhankelijkheid. Ze spreken zich dan uit over de vraag of ze verder willen in de unie van Servië en Montenegro. De Europese Unie ziet sinds de val van Milosevic geen heil meer in nóg een onafhankelijk landje op de Balkan en zegt de onafhankelijkheid pas te erkennen als 55 procent van de opgekomen kiezers zich daarvoor uitspreekt. De regering van Montenegro heeft zich daarbij neergelegd.

22 Beatrix in Letland

Koningin Beatrix (68) brengt een tweedaags staatsbezoek aan Letland. Met de Letse president Vaira Vike-Freiberga (69) zal ze het vast uitstekend kunnen vinden. De Letse emigrante, die in Canada opgroeide, werd in 1999 verrassend tot president gekozen en in 2003 herkozen. Ze is populair bij de Letten, maar impopulair bij de grote Russische minderheid, die zich in Letland nu voor het eerst tweederangsburgers voelen. Freiberga wordt getipt als opvolger van Kofi Annan als secretaris-generaal van de Verenigde Naties.

23 Monsterproces in Addis Abeba

Na twaalf jaar komt in de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba een einde aan het monsterproces tegen Mengistu Haile Mariam. De 68-jarige oud-president van Ethiopië woont als balling in Zimbabwe, sinds hij in 1991 verdreven werd. Tegen Mengistu lopen 209 aanklachten voor misdaden tegen de menselijkheid. Als een van de leden van een militaire junta die in 1974 de macht greep, zou hij verantwoordelijk zijn voor de moord op keizer Haile Selassie. Hij gaf in 1977 opdracht tot de 'Rode Terreur-campagne', waarbij naar schatting 150.000 oppositieleden werden vermoord. Hij zou nog eens een half miljoen doden op zijn geweten hebben tijdens de hongersnood van 1984/85.