Weekboek 17

Václav Havel, schrijver en oud-president van Tsjechië Foto Szilard Koszticsak/AP ** FILE ** Former President of the Czech Republic Vaclav Havel is shown in Budapest, Hungary, on Nov. 21, 2005. Havel, the former Czech president and writer beloved for his role in toppling communism, said he does not plan to seek the office a third time. "No, definitely no," Havel said on a TV talk show Sunday, Jan. 1, 2006. (AP Photo/MTI, Szilard Koszticsak)
Václav Havel, schrijver en oud-president van Tsjechië Foto Szilard Koszticsak/AP ** FILE ** Former President of the Czech Republic Vaclav Havel is shown in Budapest, Hungary, on Nov. 21, 2005. Havel, the former Czech president and writer beloved for his role in toppling communism, said he does not plan to seek the office a third time. "No, definitely no," Havel said on a TV talk show Sunday, Jan. 1, 2006. (AP Photo/MTI, Szilard Koszticsak) Associated Press

Geweigerde schrijver neemt wraak met website

Na twintig jaar had hij er genoeg van. Het opsturen van zijn steevast geweigerde manuscripten kostte elke keer vijf dollar aan postzegels. De Amerikaanse schrijver Gerard Jones zette zijn boek op internet en stuurde e-mails naar uitgevers. Ze mochten dan zelf gaan kijken of ze het wat vonden. De afwijzingen bleven binnenstromen. Jones, een ijverige linkse Amerikaan van het ouderwetse soort, besloot de weigerachtige uitgevers te ‘ontmaskeren’.

Het resultaat is een gigantisch overzicht van de Amerikaanse, Canadese en Britse uitgeverswereld. Uitgevers, agenten en redacteuren, belangrijk en onbelangrijk, zijn op Jones’ website everyonewhosanyone.com te vinden. Handig voor beginnende schrijvers, die zo 2000 namen en e-mailadressen binnen handbereik hebben. Daarnaast maakte Jones een selectie uit de grofste, liefste en lulligste afwijzingen die hij kreeg als hij zijn werk aanbood.

Dat kon niet lang onopgemerkt blijven. Jones haalde The New York Times en kreeg ongeruste e-mails van uitgevers die zichzelf niet op zo'n site zagen. Ook die e-mails zette Jones online. Inmiddels is zijn eerste boek gepubliceerd en heeft Jones de contactgegevens van Hollywood bij elkaar gegoogled. Want zijn boek moet ook verfilmd worden! De Amerikaanse producenten gaan er harder in dan de uitgevers, zo blijkt uit de dreigende mails die ze sturen. Maar Jones is niet bang: ‘Ik verdien hier niets mee, dus ik heb niets te verliezen. En alles wat ik publiceer is via Google te vinden. Laat ze die eerst maar eens aanklagen,’ snuift hij in een interview met het internetmagazine Moby Lives.

Guus Bauer wil debutanten beter zichtbaar maken

Hij stuiterde als ‘uitgever zonder stand’ over de beurs Vers voor de Pers, waar uitgevers ieder jaar hun nieuwe titels presenteren. Hij schreef de autobiografie van de (fictieve) Tsjech Miroslav von Miraus. In februari haalde hij het nieuws met zijn onthulling dat hij Boudewijn Büch inspireerde tot De kleine blonde dood. Hyperenergiek uitgever, schrijver en drummer Guus Bauer heeft een ontembaar verlangen naar het maken van boeken: ‘De boekenpagina van de Sp!ts verdwijnt binnenkort. Dat zegt alles. Ik pijnig mijn hersens elke dag: hoe kan ik een frisse wind laten waaien?’

Het fonds van Bauers solo-uitgeverij XX wordt binnenkort opgenomen in uitgeverij Aspekt. Vanaf 1 mei gaat Bauer daar een literaire reeks verzorgen. Een van de eerste boeken die op stapel staan is Weg uit Praag, een novelle van Václav Havel. Dankzij Bauers Tsjechische connecties verschijnt die eerder in het Nederlands dan in het Tsjechisch. bauer krijgt ook werken van Herman Hesse en Thomas Mann onder zijn hoede. Extra veel aandacht zullen zijn Nederlandse debutanten krijgen: ‘Het is zo moeilijk om een goed debuut zichtbaar te maken in een land waar elk jaar 5800 nieuwe titels verschijnen. Er worden veel te veel boeken uitgegeven van mensen die ,,bekend’’ zijn.’

Ter afscheid van het zelfstandige bestaan van XX heeft Bauer een boekje geschreven over een interview dat Boudewijn Büch in 1983 had met Gerard Reve. Dat presenteert hij op 20 mei in het Letterkundig Museum in Den Haag, in het kader van de tentoonstelling ‘De fascinaties van Boudewijn Büch’.

Nog een schrijver boos op Meulenhoff Manteau

De Vlaamse schrijver Bart van Lierde, die in 2003 bij Meulenhoff debuteerde met Violist van de duivel, weigerde zijn volgende boek uit te brengen bij Meulenhoff Manteau. Dit schrijft hij aan de krant in reactie op het bericht over historicus Thomas von der Dunk (Weekboek 15), die claimt dat Meulenhoff Manteau hem een idee voor een boek afhandig heeft gemaakt. Meulenhoff Manteau is een samenwerkingsverband van het Amsterdamse Meulenhoff en het Antwerpse Manteau.

In februari 2005 hoorde Van Lierde dat zijn toenmalige uitgeverij Meulenhoff met een personeelstekort zat. Zijn boek zou daarom in Antwerpen geredigeerd worden, bij Meulenhoff Manteau. Van Lierde ging akkoord. Verbaasd was hij toen men in Antwerpen voorstelde het boek bij Meulenhoff Manteau uit te brengen. ‘Als Vlaamse schrijver kom je de grens maar moeilijk over,’ vertelt Van Lierde. ‘Tenzij je in een Nederlandse catalogus staat, tussen Nederlandse auteurs. Meulenhoff Manteau had op dat moment nog een aparte, Vlaamse catalogus. Ik had een contract getekend met Meulenhoff en wilde in Nederland worden uitgegeven.’

Na zijn weigering het boek bij Meulenhoff Manteau uit te brengen, liep het redactieproces vast. Toen redacteur Harold Polis van Meulenhoff Manteau voorstelde het boek met eenderde in te korten, was voor Van Lierde de maat vol. In mei verschijnt zijn boek bij Van Gennep. Van Lierde: ‘Alle 423 pagina’s.’ Meulenhoff Manteau geeft geen commentaar op de kwestie.

    • Merel Boers