Virusremmers: helft minder patiënten

Rotterdam. Om het aantal patiënten tijdens een grieppandemie bijna te halveren, zouden patiënten en hun huisgenoten antivirale middelen moeten slikken en de scholen moeten sluiten. Dit blijkt uit een computermodel waarin alle bewoners van Groot-Brittannië en de VS werden gesimuleerd. De resultaten stonden gisteren in het tijdschrift Nature. Om de halvering te bereiken, zouden voor de helft van de bevolking virusremmers in voorraad moeten zijn. De Nederlandse overheid heeft doses virusremmer voor één op de drie inwoners besteld. Uit de studie blijkt dat vaccinatie zin heeft, maar alleen als het vaccin tevoren geproduceerd is. Dat werkt waarschijnlijk niet optimaal, maar de alternatieve aanpak - wachten tot er een pandemisch virus is en daar een vaccin op baseren - is te traag.