Vijftien dagen cel voor oppositieleider uit Wit-Rusland

Minsk. In Minsk is gisteren het hoofd van de Wit-Russische oppositie veroordeeld tot vijftien dagen cel. Aleksandr Milinkevitsj, de presidentskandidaat van de oppositie, die de protesten tegen de autoritaire president Loekasjenko leidt sinds diens herverkiezing vorige maand, werd door een rechtbank in de hoofdstad veroordeeld op grond van het organiseren van een illegale demonstratie. Aan die demonstratie, die woensdag plaatsvond in het kader van de herdenking van de Tsjernobyl-ramp, deden opnieuw duizenden mensen mee. Milinkevitsj noemde de rechtzaak, waarbij drie van zijn directe medewerkers een zelfde straf opgelegd kregen, “typisch voor een dictatoriaal regime“. Volgens de oppositieleider had het regime voor af toestemming gegeven voor de demonstratie. Het is onduidelijk of de betoging die de oppositie voor maandag één mei had gepland, nog doorgaat. De OVSE heeft Milinkevitsj` vrijlating geëist.