Verdachte mp3-moord in Polen vast

De vermoedelijke moordenaar van Joe van Holsbeeck, die twee weken geleden in Brussel werd doodgestoken nadat hij weigerde zijn digitale muziekspeler af te geven, is gisteren gearresteerd in Polen.

Adam G. werd vroeg in de middag gearresteerd in Suwalki, in het uiterste noordoosten van het land, vlakbij de grens met Litouwen. Tweehonderd zwaarbewapende Poolse politieagenten maakten jacht op hun landgenoot. De moord op Van Holsbeeck heeft ook in Polen tot een storm van verontwaardiging geleid.

De jongen is afkomstig uit de Poolse Roma-gemeenschap. 'Het was niet makkelijk om hem te vangen', zo zei een anonieme politiewoordvoerder vanochtend in dagblad Dziennik. 'G. werd beschermd door zijn familieclan.' De politie kwam de jongen woensdag op het spoor via zijn gsm-signaal. In een buitenwijk van Warschau waar zijn ouders wonen werd een inval gedaan, maar de vogel was toen al gevlogen.

In Suwalki is ook een familielid van G. aangehouden, waarschijnlijk zijn broer. Die heeft hem mogelijk geholpen tijdens zijn vlucht. De twee werden aangehouden in een villa van een zigeunervrouw, die volgens Roma-gebruiken onderdak had verleend, maar de twee verder niet kende. Ze zei niet op de hoogte te zijn van G.'s betrokkenheid bij de moord. Ze is ondervraagd maar niet gearresteerd.

De Poolse autoriteiten wilden gisteren niet officieel bevestigen dat Adam G. een Roma is. 'Voor ons is dat niet van belang', zei politiecommandant Marek Bienkowski. 'Hij is een Pools staatsburger.' In Polen wonen enkele tienduizenden Roma. Het land is in het verleden fors vanuit Brussel bekritiseerd over de behandeling van zijn zigeuners.

Eerder deze week werd in Brussel al G.'s handlanger Mariusz O. opgepakt. De twee werden geïdentificeerd aan de hand van beelden van een bewakingscamera. Justitie in België had aanvankelijk abusievelijk gemeld dat de twee verdachten van 'Noord-Afrikaanse' afkomst waren. Belgische migranten zaten dagenlang in het verdomhoekje, totdat het om Polen bleek te gaan.

De Belgische premier Verhofstadt prees gisteren de Belgische en Poolse politiediensten. 'Ik ben blij dat het tot een ontknoping is gekomen', zei hij. De 'mp3-moord' is al twee weken lang voorpaginanieuws in België. Afgelopen zondag gingen 80.000 mensen in Brussel de straat op om te demonstreren voor meer veiligheid.

België heeft al een uitleveringsverzoek naar Polen gestuurd. De Poolse minister van Binnenlandse Zaken Ludwik Dorn zei gisteren dat hij geen bezwaren ziet tegen de berechting van Adam G. in België, maar de jongen zal zijn straf waarschijnlijk wel in Polen uitzitten.