Trots en dood

03.jpgZijn Amerikanen nu trotser op het Empire State Building, vraagt Jaap, nu de Twin Towers niet meer bestaan? Moeilijk te zeggen. De Amerikanen die ik ken spreken dat niet zo uit. Het verlies van het WTC is misschien wel zo sterk dat ze niet trots willen zijn op een andere toren. Bijgeloof?

(Over Ground Zero gesproken. Eindelijk is eerder vandaag met de bouw van de nieuwe Freedom Tower begonnen.)

Ook het Empire State Building kent een eigen vliegtuigcrash. In juli 1945 vloog een B-25 legervliegtuig het gebouw in. De laatste woorden van de piloot? „From where I’m sitting, I can’t see the top of the Empire State Building.

Drie inzittenden overleden, net als elf mensen in het gebouw. Het was niet de eerste dode die er viel. Nog voor de opening pleegde een man zelfmoord door van de 86e verdieping af te springen. De meest recente zelfmoord was in februari, van de 21-jarige Dovid Abramowitz. Tot nu toe pleegden ruim dertig mensen zelfmoord.

film2.jpgKijk hier naar een filmpje hoe hoog het Empire State Building is.

    • Freek Staps