Televisie Voorkeur

ACTUALITEITEN

Nova. Onder meer een portret van de Iraanse president Ahmadinejad naar aanleiding van zijn nucleaire programma, en een gesprek tussen oud-leider van D66 Jan Terlouw en fractieleider Lousewies van der Laan over hoe D66 weer nieuw leven ingeblazen kan worden. In 1974 zag Terlouw kans de partij die toen op sterven na dood was weer tot leven te brengen. Ned.3, 22.20-23.00u.

Aflevering in de serie American chopper, over de Amerikaanse motorwerkplaats Orange County Chopper, waar motoren naar persoonlijke wensen worden gemaakt. Paul Teutul en zoon Paul jr. ontwerpen en leveren de meest waanzinnige "custom choppers'. Vanavond lopen de gemoederen hoog op als de deadline voor het model POW/MIA nadert. Discovery Channel, 20.00-21.00u. Foto Discovery Channel DCI ID: AMERICAN CHOPPER.031 Description: Paul Teutal Jr. (left) works on a new chopper under the watchful eye of Paul Sr. Rights Notes: For Show Promotion Only Photographer: David Surowiecki Credit: Discovery Communications Inc Image Post Date: 18-Nov-2004 Discovery Communications Inc

documentaire

Polar bear Alcatraz. Twee mannen zijn met opzet gestrand op een arctisch eiland met de grootste ijsberenpopulatie ter wereld, waar een ijsberenjong het alleen moet redden in een wereld van sneeuw en ijs. National Geographic, 20.00-21.00u.

Unlocking the Da Vinci Code. In de serie Secret bible gaat het over de vraag of Maria Magdalena met Jezus Christus een kind had. Elisabeth Vargas onderzoekt deze claims uit Dan Browns Da Vinci Code. National Geographic, 21.00-22.00u.

Timewatch: The battle for Warsaw. In juni 1944 kwamen de inwoners van Warschau gedurende twee maanden op heroïsche wijze in opstand tegen de Duitsers. Het Rode Leger was in de buurt, maar greep niet in. BBC2, 22.00-22.50u.

Grumpy old men: Terminally confused. Serie waarin mannen tussen de 35 en 54 jaar hun grieven over de moderne wereld uiten. De mopperaars vragen zich vanavond af waarom moderne apparaten ontworpen lijken om hen te irriteren. BBC2, 23.00-23.30u.

praatprogramma

De wereld draait door. Laatste aflevering in dit tv-seizoen met Paul de Leeuw, Frits Barend en Joost Zwagerman die het tv-aanbod van de afgelopen maand beoordelen. Aan bod komen Mooi! Weer de Leeuw, het einde van NSE Nieuws en Barend & Van Dorp, Zomergasten en Talpa's Gouden Kooi. Begin september begint het programma aan een nieuw seizoen. Ned.3, 19.00-19.45u.

De Leeuw in Vlaanderen. Gasten zijn de voormalig stadsdichter van Antwerpen Ramsey Nasr over zijn boek Onze-Lieve-Vrouwe-Zeppelin, punker Ludo Mariman van The Kids en Tony Decap over het maken van jukeboxen. België 2 (Canvas), 21.25-22.10u.

informatief

Citytrips. Presentatrice Karin de Groot bezoekt in Stockholm onder meer de metro, ook wel de langste 'kunstgalerij ter wereld' genoemd en gaat met de zoon van Cornelis Vreeswijk, Jack, naar een ijshockeywedstrijd. En met schaatser Tomas Gustafson gaat ze naar een voor Tomas indrukwekkende plek. Ned.1, 19.30-20.00u.

De leugen regeert. Gesprek met D66-fractieleider Lousewies van der Laan over de mores van de Haagse journalistiek, aandacht voor de rechter die De Limburger verbood enkele artikelen te publiceren over de handel en wandel van een inmiddels failliete vleesverwerkingsfabriek en de ironie van Jan Peter Balkenende. Marjolijn Uitzinger van de AVRO-radio en hoofdredacteur van Vrij Nederland Emile Fallaux beoordelen de kwesties. Ned.3, 20.20-21.00u.

Puberruil. Vijfde deel van een serie waarin pubers een week lang in een huis van een andere familie wonen. Vanavond met de geadopteerde Koreaanse Esmée die anders in een huis op de golfbaan in Heerenveen woont en nu intrekt bij de familie van de spontane half-Griekse Marianna op de tiende verdieping van een flat in Zoetermeer. Ned.1, 21.45-22.30u.

Een betere buurt. Zesde aflevering van een elfdelige serie waarin zeven jongeren de opdracht krijgen om de Rotterdamse Tarwewijk zicht- en merkbaar te verbeteren. Vanavond gaat het onder meer om het verzamelen van zo veel mogelijk wijkbewoners voor een groepsfoto. Ned.1, 22.30-23.10u.

amusement

Dierenpark Artis. In deze aflevering over het dierenpark onder meer Nick de zeeleeuw die naar Hongkong gaat en nog een gezondheidsonderzoek krijgt en twee stekelvarkens die met elkaar gevochten hebben en waarvan er een is verwond en gehecht moet worden. Ned.2, 20.00-20.30u.

Carluccio! Eerste deel van de culinaire serie waarin de van oorsprong Italiaanse wijnhandelaar en amateur-kok Antonio Carluccio twaalf streken in Noord- en Zuid-Italië bezoekt. Vanavond begint hij in Ligurië, ook wel de 'gastronomische geboorteplaats van Europa' genoemd, en praat met de moeder van een priester die gedurende de wijnfeesten voor het hele dorp kookt. België 2 (Canvas), 20.50-21.25u.