‘Stop afmaken slecht geregistreerd rund’

Door onze Europaredactie

Rotterdam. Nederland moet van ‘Brussel’ toestemming krijgen om verkeerd geregistreerde runderen niet langer af te maken. Europarlementariër Jan Mulder (VVD) vraagt de Europese Commissie een nieuwe identificatiemethode uit te werken voor dieren waarvan de identiteit onduidelijk is. Volgens landbouworganisatie LTO Nederland kunnen hiermee jaarlijks ongeveer honderd runderen van een vroegtijdige dood worden gered. De problemen ontstaan bijvoorbeeld als dieren beide oormerken kwijtraken. „Die zijn van slechte kwaliteit”, aldus Janet Bakker namens LTO. In zo’n geval wordt het betreffende bedrijf geblokkeerd totdat de identiteit van het dier weer is vastgesteld. Dit gebeurt door met een DNA-test te bepalen welke moeder het rund heeft. Als dat niet lukt, wordt het dier afgemaakt.