Staat moet overmatig tv-kijken ontmoedigen

De overheid waarschuwt de consument voorovermatig roken en drinken.

Ook te veel televisiekijken is volgens velen schadelijk, toch grijpt de overheid niet in.

Eens

“Te veel eten en drinken leidt tot een lichamelijk slechte conditie“, schrijft Paul Buitenhuis uit Apeldoorn. “Te veel tv-kijken tot een geestelijk slechte conditie. Alles “vreten' wat de buis biedt, is een vorm van geestelijke overconsumptie en moet worden ontmoedigd.“ Zoals veel “eens'-stemmers wijst Buitenhuis erop dat alles met “te' ervoor niet goed is - behalve “tevreden', voegt een aantal eraan toe.

“Van veel tv-kijken worden mensen lui en dom, omdat ze blijven hangen bij programma's van een laag niveau. Van minder tv-kijken wordt Nederland beter“, zegt Herman Hietbrink uit Sint-Oedenrode. Annet Wermers uit Oldenzaal voegt daaraan toe: “ Het geeft vervlakking (): alles wat er gebeurt, wordt op tv al eindeloos uitgeplozen. Meningen worden kant-en-klaar gepresenteerd.“

Roeland Makkink uit Rotterdam vindt dat je al in de kindertijd met minder kijken moet beginnen: “Zeker als veel tv-kijken ten koste gaat van buiten spelen, spelletjes, boeken lezen en dergelijke.“ “Sinds we de tv achter een kastdeur hebben geplaatst, merk ik hoe zinloos ik mijn tijd heb doorgebracht“, put Marco Veldman uit Harderwijk uit eigen ervaring. “Nu lees, luister en praat ik meer. Tv is zo oppervlakkig.“ Puck M. de Laat uit Horst vult aan: “Het passieve van tv-kijken heeft mij al lang geleden aangezet tot tv-loze dagen, evenals de slechte kwaliteit van het gebodene en al die herhalingen.“

Oscar Lopes Cardozo uit Kortenhoef meent dat veel tv-kijken leidt tot stress en oververmoeidheid: “Tevens leidt het tot communicatie-armoede en gebrek aan maatschappelijke participatie. Lang leve de krant!“ J.W. Muller uit Zeist beveelt aan: “Maak ook eens tijd voor elkaar. Tv maakt hersendood en is bepaald geen sociale activiteit.“ Herman Plagge uit Hintham constateert dat de meeste mensen eenvoudig geen andere belangstelling meer hebben: “Het is moeilijk die meute te ontmoedigen. Of die nog te activeren is om iets anders te doen, een boek lezen of een gesprek voeren, betwijfel ik.“

Gert-Jan Windhorst uit Schalkwijk noemt andere alternatieven: “Zelfontplooiing, werken aan een betere samenleving, vrijwilligerswerk, allemaal veel betere opties dan dom tv-kijken.“ André van Es uit Zorgvlied ten slotte waarschuwt voor de gezondheidsrisico's: “Niet bewegen heeft een slechte invloed op de lichamelijke gezondheid. En veel kijken ontspant niet echt, in tegenstelling tot lezen of naar muziek luisteren. Dus voor geestelijke gezondheid zal het ook niet goed zijn. Ontmoedigen dus.“

Oneens

“Het blijft een misvatting dat gedragsverandering afgedwongen kan worden“, stelt Anjo Schuite uit Nieuwegein. “Een vrijwillige actie als “TV Turnoff Week' (een initiatief om tv-kijken te ontmoedigen, red.) helpt mensen weliswaar zich bewust te worden van hun tv-verslaving en de gevolgen ervan. Maar deelnemers zijn vooral mensen die zich hier al bewust van waren.“ Bert Hubert uit Scheveningen waarschuwt voor “het opgeheven vingertje van Vadertje Staat“. Ook Richard Ots wijst op de vrije keuze van mensen om hun dagen te slijten met kijken naar tv-amusement. “Het mogelijke verlies aan productiviteit mag niet zwaarder wegen dan individuele keuzevrijheid.“

Harry Romijn uit Breda stelt dat elk tv-toestel is uitgerust met een “off-knop': “En die bedien ik helemaal zelf. Mensen die zichzelf niet onder controle hebben, zullen zich ook achter de tv niet kunnen beheersen.“

Rudy Schreijnders uit Amsterdam verkiest een positieve in plaats van ontmoedigende aanpak. “Stimuleer liever sporten of lezen. Als mensen alternatieven kennen, kunnen ze een verantwoorde keuze maken.“ Het lijkt Ernst Anepool uit Utrecht zinniger de hoeveelheid “pulp-tv' te beperken, die de publieke omroep volgens hem steeds vaker uitzendt.

Ook Gijs van Soest uit Amsterdam bepleit “een kwalitatief hoogstaand tv-aanbod dat de kijker scherp houdt in plaats van afstompt.“ Michiel Bontenbal uit Amsterdam deed de tv simpelweg de deur uit. Het scheelt zo veel tijd in de week. Maar laat de overheid zich niet bemoeien met hoe mensen hun tijd moeten indelen.“

“Laat die mensen toch“, schrijft Jurjen Glazenburg uit Almelo. “Waarom zou je iets dat mensen vrijwillig doen en dat anderen geen schade oplevert, zoals tv-kijken, eten of drinken, willen ontmoedigen?“

Ga naar www.tvturnoff.org voor meer informatie over de “TV Turnoff Week'

Ook een Praktijkstuk insturen? Mail het stuk, maximaal 450 woorden, naar opinext@nrc.nl onder vermelding van 'De Praktijk'.