Spanje: straf voor goedpraten terreur

Arnaldo Otegi, woordvoerder van de verboden politieke tak van de Baskische afscheidingsbeweging ETA, mag ruim zeven jaar lang geen politiek ambt uitoefenen. Dat heeft de centrale rechtbank in Madrid gisteren bepaald in een rechtzaak die tegen Otegi was aangespannen wegens het propageren van terreur.

Otegi werd tevens veroordeeld tot vijftien maanden gevangenisstraf. De officier van justitie besloot echter niet tot arrestatie over te gaan, omdat er geen acuut gevaar bestaat voor vlucht of het vernietigen van bewijsmateriaal.

De veroordeling komt op een moment dat Otegi een centrale rol vervult in het 'vredesproces' na de wapenstilstand die vorige maand door de ETA werd aangekondigd. Als woordvoerder van de Batasuna-partij is hij een van de partners voor de regering Zapatero bij de toekomstige gesprekken.

Otegi werd veroordeeld wegens zijn optreden tijdens een herdenking van een gedode ETA-aanvoerder. Volgens de rechter heeft hij zich daarbij schuldig gemaakt aan het verdedigen van een terreurorganisatie. Otegi werd eerder veroordeeld wegens medewerking aan een ontvoering, waarvoor hij eind jaren tachtig drie jaar in de cel zat. In 2005 werd hij andermaal tot een jaar cel veroordeeld wegens het beledigen van de Spaanse koning. Technisch gesproken zou de veroordeling van gisteren onmiddellijk uitgevoerd moeten worden, maar justitie besloot de uitvoering op te schorten in afwachting van het hoger beroep.

Het verbod om een publieke politieke rol te spelen betekent dat de woordvoerder van Batasuna zeven jaar niet kan meedoen aan verkiezingen. De partij is nu nog verboden, als onderdeel van een terreurorganisatie. Als de aangekondigde wapenstilstand definitief blijkt, wordt echter verwacht dat de partij weer gelegaliseerd zal worden.