Schrijvers ruziën over heremiet Borremans

Reisboekenauteur Jan Brokken is boos op de Vlaamse toneelschrijver David Van Reybrouck. Volgens Brokken heeft Van Reybrouck zijn nieuwe toneelstuk, N, ontleend aan zijn boek, De moordenaar van Ouagadougou uit 1989. Hij eist dat er betaald wordt voor de rechten. Van Reybrouck ontkent de aantijging.

Beide auteurs schrijven over de heremiet Raymond Borremans, die in Ivoorkust werkte aan een encyclopedie. Bij zijn dood was hij bij de letter N. Brokken aarzelt van plagiaat te spreken: 'Non-fictie is een kwetsbaar genre. Het staat iedereen vrij zich in een kwestie te verdiepen. Maar in dit geval ben ik de enige die Borremans heeft geïnterviewd. Ik heb de omstandigheden gezien waarin hij leefde.'

Van Reybrouck: 'Het is absurd dat Brokken het alleenrecht claimt op een historische figuur. Ik beschik over zes stukken en interviews met Borremans uit Ivoriaanse en Frans-koloniale kranten. Bovendien heb ik de twee naaste medewerkers van Borremans geïnterviewd en beschik ik over dagboeknotities. De regisseur van mijn stuk heeft in Ivoorkust zijn conciërge en uitgeefster gesproken. Ik laat me niet als meesterdief neerzetten.'

Brokken: 'Die interviews moet Van Reybrouck dan maar eens overleggen. Een jaar geleden ben ik door het de theatergroep Toneelhuis uit Antwerpen benaderd om mijn boek tot een toneelstuk om te werken. De opdracht ging niet door, omdat ze geen subsidie voor een buitenlandse schrijver kregen. Van Reybrouck vertelde dat hij mijn tekst ontving bij een informatiepakket met de opdracht: maak er maar een toneelstuk van.'

Van Reybrouck erkent dat Brokkens verhaal zijn kennismaking met Borremans betekende. 'Ik ken het uit een tijdschrift dat in het pakket zat en waardeer het. Maar het is wel vreemd dat hij mijn tekst niet heeft gelezen.'

Volgens Brokken zei het Toneelhuis vanochtend tegen hem een 'schadeloosstelling' te overwegen. 'Auteursrecht willen ze niet betalen.' Het Toneelhuis wil niet reageren.

    • Ron Rijghard