Ruiters na eerste wedstrijd al kansloos

In de openingswedstrijd van de FEI wereldbekerfinale, een jachtspringparcours, hebben de twee Nederlandse springruiters geen zicht meer op de zege. Gerco Schröder realiseerde vanmorgen met Eurocommerce Milano de snelste tijd van 58,10 seconden van het 35 deelnemers tellende veld, maar liet ook twee balken vallen. Die twee gevallen balken worden vertaald in strafseconden, waardoor de Twent nu met 66,10 seconden op de veertiende plaats staat.

Nog slechter verging het Leopold van Asten met VDL Groep Think Twice II. Van Asten haalde de eindstreep niet, omdat zijn paard tot tweemaal toe weigerde. Eerst op een steilsprong en daarna op de middelste van de driesprong, waarna diskwalificatie volgde. Van Asten startte later vandaag dan ook niet meer in de tweede wedstrijd van deze finale.

Bondscoach Rob Ehrens vond dat Schröder pech had gehad. 'Het eerste foutje was een echte pechfout. Om die vier strafseconden te compenseren moest Schröder meer tempo maken en dus ook meer risico's aangaan; dan is een tweede fout snel gemaakt.'

Het was een zeer fraai gebouwd parcours, waarin op alle hindernissen fouten werden gemaakt. Verder was opvallend dat niemand van de ruiters overal de kortste weg nam. De snelste foutloze tijd betekent in een jachtparcours de winnende rit. Maar dat houdt ook in dat er risico's moeten worden genomen.

De overwinning in de openingswedstrijd ging naar de Duitser Marcus Ehning met de hengst Sandro Boy, op de voet gevolgd door de Zwitser Beat Mändli. De Duitse Meredith Michaels-Beerbaum staat derde.

    • Jacob Melissen