Risico op stalken na webdate

Vrouwen die via internet een date afspreken, lopen het risico dat ze tegen een stalker aanlopen. Stalking via internet neemt snel toe, zegt de Stichting Stop Stalking uit Best, die iedere maand honderden meldingen krijgt van vrouwen die na een afspraakje via internet worden lastiggevallen.

Een op de vijf meldingen betreft internetstalking, zegt directeur Jack Kantelberg van de stichting. Driekwart van die slachtoffers heeft de dader online leren kennen via bijvoorbeeld een datingsite of een chatroom. De overige 25 procent kende de stalker al via een ontmoeting in de “echte wereld'.

Nederland telt 2,5 miljoen alleenstaanden, van wie er naar schatting 300.000 via internet op zoek zijn naar een partner. De stichting raadt vrouwen die op internet naar een partner zoeken aan niet te snel hun adres en telefoonnummer te geven aan hun date.

Ook datingsites houden rekening met stalking. “Meer informatie verstrekken kan altijd; verstrekte informatie terugdraaien nooit“, zo valt te lezen als advies op de datingsite van D Date.

    • Marie-José Klaver