Rentebeleid China en VS raakt dollar

De koers van de euro ten opzichte van de dollar is gisteren en vanmorgen gestegen tot het hoogste niveau in zeven maanden, nadat China gisteren een onverwachte renteverhoging had doorgevoerd.

De VS lieten juist doorschemeren de rente niet veel verder te zullen verhogen. De euro bereikte een koers van 1,2561 dollar en is de laatste week week fors gestegen.

China voerde een relatief kleine renteverhoging door, met 0,27 procentpunt tot 5,85 procent. Dit is de eerste renteverhoging in anderhalf jaar. Doel is de economie te beschermen tegen een mogelijke oververhitting. Over het eerste kwartaal van dit jaar bedroeg de economische groei 10,2 procent. De investeringen groeien tegen de 40 procent op jaarbasis. Het aantal bankleningen steeg zeer sterk en heeft nu al de groei laten zien die de overheid voor heel 2006 had geraamd.

Economen verwachten dat China meer maatregelen zal nemen om de groei van de bankleningen in te perken en de financiële markten te liberaliseren. Vorig jaar zomer werd al een beperkte fluctuatie toegestaan van de Chinese munt, de yuan. Die is sindsdien overigens maar circa 1 procent in koers gestegen. Maatregelen worden verwacht waarbij de commerciële banken meer geld moeten stallen bij de centrale bank, wat hun capaciteit om geld uit te lenen beperkt.

De grondstoffenmarkten, waar de prijzen onder invloed van de grote vraag uit China de laatste tijd enorm zijn gestegen, reageerden gisteren en vanmorgen met koersdalingen op de Chinese stap. De olieprijs daalde naar 70 dollar, na een week geleden nog 75 dollar te hebben genoteerd. In vrijwel geheel Azië daalden de beurskoersen. Seoul moest 2,3 procent terug, en Tokio 1,25 procent. Ook in Europa daalden de koersen, zij het licht.

In de Verenigde Staten maakte topman Ben Bernanke van de centrale bank gisteren in een gesprek met een commissie van het Congres duidelijk dat de rente daar niet veel verder meer omhoog zal gaan dan de huidige 4,75 procent. Aangezien de wisselkoersen op dit moment vooral worden bepaald door renteverwachtingen, ging dit ten koste van de dollar. Die daalde tegenover de Japanse yen nog sterker dan tegenover de euro. In de Verenigde Staten konden de beurskoersen door de bijgestelde Amerikaanse renteverwachting juist omhoog.