Prijs van EU-visa bijna verdubbeld

De prijs van inreisvisa voor de Europese Unie wordt met ingang van 1 januari volgend jaar verhoogd van 35 euro naar 60 euro. De ministers van justitie en binnenlandse zaken van de Europese Unie namen dat besluit gisteren in Luxemburg, ondanks kritiek van tegenstanders die vrezen dat de verhoging een belemmering opwerpt voor minderbedeelde reizigers en zakenlui. Van de lidstaten stemden alleen Griekenland, Hongarije en Zweden tegen. Zij vrezen dat reizigers uit met name Afrika en de Balkan door de prijsverhoging gedupeerd worden.

Volgens EU-commissaris voor justitie en binnenlandse zaken Franco Frattini is de prijsverhoging noodzakelijk om in de toekomst veiligere reisdocumenten te kunnen bekostigen. Men werkt aan de invoering van biometrische informatie, zoals vingerafdrukken of iris-scans in computerchips, die verwerkt worden in paspoorten.

Kinderen onder de 6 jaar, studenten, leraren en wetenschappers worden vrijgesteld van de prijsverhoging. Frattini zegde toe dat in speciale gevallen uitzonderingen op de regel kunnen worden gemaakt.

Burgers van landen die geen lid zijn van de Europese Unie moeten in principe een visum aanvragen voor de EU. Inwoners uit de Verenigde Staten, Canada en Japan kunnen de meeste EU-landen zonder visum binnenreizen.