Pretgas in wegwerptank

Pret is duur als je er toegang voor moet betalen. En uit een feestartikelenwinkel. Maar je kunt je rijk rekenen. Dertig ballonnen, samen met een fles helium waarmee ze alle dertig opgeblazen kunnen worden en acht uur lang hoog in de lucht blijven aan een touwtje of tegen het plafond. 45 euro. Dat is veel voor versiering van een kinderfeestje. Maar het is anderhalve euro per ballon die voor nog geen 19 cent per uur in de lucht blijft. Wat kost uw sigaar per uur, mijnheer?

Helium in een wegwerptank, goed voor dertig ballonnen

Ik zocht geen balonnen, ik zocht helium. Flessen helium zijn te huur. Voor meer dan honderd ballonnen. Er zit 50 tot 100 euro statiegeld (borg) op. Je betaalt een leenbedrag, soms per dag dat je de fles gebruikt en je moet voor de inhoud betalen.

Voor eenpersoonspret verkopen feestwinkels - maar lang niet elke - spuitbussen van een liter inhoud die een ballon kunnen vullen met helium, op waterstof na het lichtste gas.

Sinds een paar jaar is er tussen kleine spuitbus en grote huurfles nog iets te koop. Tankjes helium voor 30 tot 60 ballonnen. Ze zien er vrijwel eender uit als propaanflessen in de kampeerwinkel maar een heliumtank mag niet opnieuw worden gevuld. Na het feest moeten hij bij het grof vuil.

De eerste wegwerptanks met helium kwamen uit de VS (www.worthingtoncylinders.com) maar nu zijn er ook Chinese flessen op de Nederlandse pretmarkt. Ze worden aangeboden voor dezelfde prijs als consumenten voor Amerikaanse tankjes moeten betalen, maar de inkoopprijs van de Chinese is veel lager. In een feestwinkel betaalde ik 45 euro voor een wegwerptank die 30 ballonnetjes vol helium blaast. De ballonnen wilde ik er niet bij maar het moest, het is een compleet pakket. Ook op internet worden pakketten met heliumtanks en ballonnen aangeboden. Voor dezelfde prijs en voor minder, 39 euro, maar dan komen de verraderlijke verzendkosten nog.

Een bijzondere, want leerzame website over ballonnen en helium is www.incredibleballoons.com. Goed dat je het weet: 'Als je meer dan 1.000 heliumballonnen tegelijk oplaat, heb je een vergunning nodig en moet je de Rijksluchtvaartdienst bellen. Ook voor het oplaten van ballonnen met een doorsnede van meer dan 3 meter heb je een vergunning nodig, en moet je verzekerd zijn.'

Dan kan ik gerust mijn gang gaan. Ik wil geen ballonnen oplaten, maar een luchtscheepje. Met helium. Ruud van der Meer van Incredible Balloons zegt binnenkort flessen helium uit China te kunnen aanbieden voor 30 euro, met meer dan genoeg erin voor mijn nieuwe speelgoed.

Eerder had ik met weinig succes een Chinese heteluchtballon willen laten vliegen (NRC Handelsblad van 21 april). Van dezelfde speelgoedfabrikant die het bouwpakket voor de ballon maakt, heb ik een zeppelin. Met elektrisch aangedreven propellers en radiografisch te besturen. Zonder helium gaat het ding de lucht niet in. Als het goed is, blijft hij op een vulling langer boven dan een ballon. Uitleg daarover is te vinden op de website van Incredible Balloons. De meeste ballonnen zijn van latex. Heliummoleculen zijn kleiner dan die van latex, dus ontsnappen ze door de huid van de ballon. Ballonnen van aluminiumfolie houden helium langer binnen. De huid van mijn zeppelin is van folie. Verslag van de eerste vlucht volgende week, als hij vliegen wil.

Wouter Klootwijk

    • Wouter Klootwijk